KRUNSKA SVJEDOKINJA AFERE HYPO

'Sada smijem govoriti jer nema Sanadera'

20.09.2010 u 20:45

Bionic
Reading

Krunska svjedokinja u istrazi afere Hypo, bivša financijska direktorica Miroslava Kutle, Milena Šenator, nakon izjave tportalu, progovorila je i u emisiji HTV-a 'Latinica'. Rekla je da danas, kada više Ivo Sanader nema utjecaja na vlast, napokon smije reći sve što zna

Sada sam odlučila progovoriti jer Ivo Sanader više nije premijer i ne može djelovati kroz institucije vlasti i moj posao nije zato ugrožen. Odlučila sam progovoriti jer se moje ime koristi kako kome treba i u kojoj situaciji treba, htjela bih završiti priču o svojim iskazima iz 2000. godine', rekla je Šenator u 'Latinici' i kroz suze nastavila:

'Ne želim moralizirati, ali želim jednu pravednu poštenu Hrvatsku koja će omogućiti da opstanemo ovisno o sposobnostima, afinitetima i ambicioznosti, a ne da osnovni preduvjet bude veza i preporuka, odnosno da to budu odabrani', smatra Šenator i kaže da napokon želi završiti svoju agoniju.

Pročitajte ekskluzivni intervju s Milenom Šenator za tportal

'Potvrdila sam DORH-u svoj iskaz iz 2000. godine'

Kaže da je njezin šef 90-ih godina, Miroslav Kutle, bio u direktnom kontaktu s čelnicima Hypo banke, pa i s tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom

Milena Šenator se nakon svog prvog iskaza 2000. godine nije našla u ulozi svjedoka, već ju je DORH smjestio na optuženičku klupu zajedno s Kutlom i drugima u slučaju izvlačenja novca iz Tiska, u kojem je 2004. bila osuđena na 20 mjeseci zatvora. Viši sud je ipak ukinuo tu presudu. 'Bio je pritisak na sutkinju da me se osudi', tvrdi Šenator.

Šenator je u 'Latinici' rekla da je DORH-u dala svu dokumentaciju koja potvrđuje njezine tvrdnje, osim knjižice za tzv. crnu blagajnu u koju je upisivala sve Kutline gotovinske transakcije: 'Nisam im dala tu knjižicu jer sam imala loš osjećaj. Ispostavilo se na kraju da je dobro što im nisam dala te dokumente, jer su svi nestali. Ove još uvijek imam.'

Na pitanje o 'crnoj blagajni' Šenator kaže da ju je sama otvorila jer je Kutle dobivao dividendu u raznim transferima: 'Iz te dividende je isplaćivao ogromne svote, a kako je meni dao ključ blagajne, ja sam ustrojila evidencije kuda ide taj novac. Dao mi je ključ kase u kojoj je bila izuzetna svota novca i nisam htjela biti odgovorna ako se kad zapita kome je kad dao koji novac. Nisam dozvoljavala da iz te kase nešto izađe, a da Kutle to nije potpisao.'

Šenator kaže da je ukupno bilo isplaćeno oko 20 milijuna maraka iz 'crne blagajne'. Na pitanje je li, da bi omogućio 'čist' prolaz novac, imao 'veze' u ZAP-u, Šenator je potvrdila da se tadašnjem direktoru ZAP-a isplaćivao znatan novac.

Šenator kaže da joj zamjenik glavnog državnog odvjetnika Drago Novosel nije mogao službeno potvrditi status zaštićenog svjedoka u ovom slučaju jer, kako je Šenator rekla, 'zakonom nije reguliran status zaštićenog svjedoka'.

'Jedno jutro u Jutarnjem listu je izašlo moje ime koje su mi dodijelili kao svjedoku u DORH-u i veliki fragmenti mog svjedočenja. DORH me prodao medijima kojima je de facto bio vlasnikMiroslav Kutle', rekla je Šenator.

Na direktno pitanje je li Kutle davao novac šefu uprave EPH Ninoslavu Paviću, Šeantor je odgovorila potvrdno.

Kaže da je Kutle financirao bivšeg predsjednika uprave Dubrovačke banke Nevena Barača, ali nije znala reći za što su te isplate davane i je li to mito: 'Ne mogu reći zašto, ali novac je isplaćen. Je li zbog OK Mladost ili kao mito za ogromne kredite – to treba njih pitati.' Također, Šenator tvrdi da je Kutle isplaćivao ogroman novac Iviću Pašaliću.

Na pitanje dokazuje li njezin iskaz postojanje korupcijske hobotnice, Šenator je također odgovorila potvrdno. Tvrdi da nikada nije imala osobne koristi u poslovima s Kutlom te da su joj kasnije čak dva puta spalili ugostiteljski objekt koji je s obitelji otvorila.

'Molila sam 2008. Bajića i Cvitana da istraže tu drugu paljevinu. Forenzičar se pozivao na električne instalacije, a drugi to nisu potvrdili. Financijski su nas uništavali', kaže Šenator koja danas ima svoju knjigovodstvenu tvrtku, a tvrdi da živi u stanu svoga oca te da ona i nezaposleni suprug imaju automobil star 10 godina.

'Zapitam se često što mi je to sve trebalo? Uzeli su nam najbolje godine našeg života, sad imamo preko 50 godina, od 37. godine do danas potrošila sam ogromnu energiju da preživim trudeći se uporno da čovjek nešto stvori, međutim…', završila je Šenator.