traži priključenje kine

SAD želi širi sporazum o kontroli naoružanja s Rusijom

23.06.2020 u 13:16

Bionic
Reading

SAD želi sklopiti širi sporazum o kontroli svog nuklearnog oružja, a ne samo strateškog, poručio je u utorak Marshall Billingslea, izaslanik SAD-a za pregovore s Rusijom o nuklearnom naoružanju, te je dodao da i Kina treba sudjelovati u pregovorima

Sporazum Novi START, koji su potpisali Moskva i Washington 2010., a kojim se kontrolira količina strateškog nuklearnog naoružanja dvaju najvećih nuklearnih sila, ističe u veljači 2021.

Kina također treba biti uključena u proces, kazao je američki posebni predstavnik za kontrolu naoružanja Marshall Billingslea.

Donald Trump želi uključiti Kinu u pregovore o kontroli naoružanja, što Peking odbija, budući da ima puno manje nuklearnog oružja od Rusije i SAD-a.

Washington tvrdi da Peking tajno povećava doseg i veličinu svog nuklearnog arsenala, dok se Moskva zalaže za multilateralni sporazum koji bi možda uključio Francusku i Veliku Britaniju.

'Ono što želim reći je da još nismo donijeli odluku', kazao je Billingslea na novinskoj konferenciji upitan o mogućem produženju Novog START-a.

Billingslea je govorio dan nakon što je održao prvi krug pregovora s ruskim zamjenikom ministra vanjskih poslova Sergejem Rjabkovom.

Dogovoreno je uspostavljanje više tehničkih radnih grupa, dok će se drugi krug pregovora vjerojatno održati krajem srpnja ili početkom kolovoza, ovisno o napretku radnih grupa.

'Bili smo jasni da jednostavno perpetuiranje konstrukta Hladnog rata, odnosno bilateralnih nuklearnih sporazuma o kontroli naoružanja, u svijetu rapidne proliferacije, u kojemu treća zemlje juri prema paritetu (s Rusijom i SAD-om), više nema smisla', kazao je Billingslea.

Moskva pak poručuje da je kinesko priključenje pregovorima nerealno.