LANSIRANJE PROJEKTILA

SAD želi oštru rezoluciju protiv Sjeverne Koreje

06.04.2009 u 20:10

Bionic
Reading

Sjedinjene Države pozivaju na donošenje obvezujuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom će se 'jasno i snažno odgovoriti' na nedjeljno lansiranje balističkog projektila dugog dometa, izjavila je u ponedjeljak američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice za CBS News

SAD će nastaviti s pritiskom za UN-ovu rezoluciju kojom bi se sankcioniralo lansiranje projektila i uvjerilo čelnike u Pjongjangu da "ne mogu djelovati nekažnjeno", te kako bi se oni vratili šestostranim pregovorima. Vijeće sigurnosti UN u nedjelju je održalo hitnu sjednicu o tom pitanju, ali se u trosatnoj raspravi nisu premostile razlike među pet stalnih članica.

SAD je, uz potporu Velike Britanije i Francuske, tražio oštru osudu lansiranja projektila Taepodong-2 kojom je Pjongjang prekršio ranije rezolucije VS UN, dok su Kina i Rusija bile protiv poteza koji bi dodatno udaljili i destabilizirali Sjevernu Koreju. 'Naše je stajalište da se sve zemlje trebaju suzdržati od poduzimanja akcija zbog kojih bi porasle napetosti', izjavio je kineski veleposlanik Zhang Yesui.

Nestalne članice Vijeće sigurnosti UN Libija, Uganda i Vijetnam pozvali su na suzdržanost kako se ne bi ugrozio proces šestostranih pregovora o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje. 'Sada je pitanje kako najbolje kombinirati pritisak i diplomatske napore da bi se Sjevernu Koreju vratilo u konstruktivni proces šestostranih pregovora', kazala je Rice u ponedjeljak za CNN.

U šestostranim pregovorima sudjeluju SAD, Kina, Rusija Japan i obje Koreje. 'Cilj mora biti stvoriti kontekst u koje se može nastaviti rad na ključnom dugoročnom cilju denuklearizacije Korejskog poluotoka, koja je nužna za sigurnost cijele regije, te za međunarodni mir i sigurnost', naglasila je Rice. Vijeće sigurnosti UN u ponedjeljak će, prema najavama, nastaviti s konzultacijama o odgovoru na najnoviju provokaciju Sjeverne Koreje. Trostupanjska raketa Taepodong-2, čije je lansiranje Pjongjang najavljivao tjednima nije u nedjelju uspjela postaviti satelit u orbitu.

Njezin treći stupanj, koji je trebao nositi satelit, završio je u Tihom oceanu, no vojni analitičari ocjenuju u ponedjeljak da se ne može govoriti o potpunom neuspjehu, jer je projektil letio dvostruko dulje od bilo kojeg drugog projektila koji je Sjeverna Koreja ranije lansirala. Pjongjang je lansiranje proglasio velikim uspjehom, no američki i južnokorejski stručnjaci tvrde da je cijela raketa, uključujući i teret koji je mogla nositi, završila u Tihom oceanu. Južnokorejski dužnosnici navode da je drugi stupanj rakete završio u Tihom oceanu na udaljenosti od 3.100 kilimatara od mjesta lansiranja.

To je dvostruko veća udaljenost od one koju je slična raketa postigla 1998. i daleko bolje od lansiranja iz 2006. kada je raketa otkazala 42 sekunde nakon lansiranja. Daniel Pinkston, analitičar Međunarodne krizne skupine ICG u Seoulu, izjavio je da se prvi stupanj rakete uspješno odvojio, no čini se da se drugi stupanj nije odvojio ili je bilo teškoća s njegovim odvajanjem, što govori o 'nepouzdanosti cijelog sustava'. 'Oni su još uvijek daleko od mogućnosti da uspješno napadnu cilj na teritoriju Sjedinjenih Država', izjavio je Pinkston za Associated Press.

Kim Tae-woo, analitičar korejskog Instituta za obrambene analize iz Seula, kazao je da lansiranje povećava uloge na zastalim pregovorim o razoružanju, jer Pjongjang sada ima jaču poziciju za pogađanje. 'Vojno i politički to nije neuspjeh jer je Sjeverna Koreja pokazala veliko povećanje dometa', rekao je Kim. 'Sjeverna Koreja igra igru u kojoj pokušava manipulirati SAD-om dolazeći u položaj da ima u dometu američki teritorij, to je tzv. karta pritiska', dodao je Kim. Pyongyang bi mogao zaigrati i na drugu kartu, kao što je drugi nuklerani pokus, ako njegovo lansiranje rakete ne proizvede željeni učinak: izravne pregovore sa SAD-om, ocijenio je Kim Keun-sik, stručnjak za Sjevernu Koreju na korejskom Sveučilištu Kyungnam.