PROTIV TREĆEG ENTITETA

SAD zbog Hrvata traži reformu Federacije BiH

30.12.2011 u 12:34

Bionic
Reading

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Patrick Moon izjavio je kako je nužno reformirati Federaciju BiH ukoliko se želi osigurati pravedna pozicija Hrvata u tom bosanskohercegovačkom entitetu

'Svaki političar u Fdeeraciji BiH s kojim sam razgovarao suglasio se da federalni ustav treba reformirati kako bi se osigurala bolja vladavina i zastupljenost svih građana', kazao je veleposlanik Moon kako ga u petak citira sarajevsko Oslobođenje.

Pojasnio je kako je ustavna reforma nužna i da bi se riješili problemi Hrvata ali je istaknuo kako bi treći entitet bio korak u pogrešnom pravcu.

'Budućnost mora osigurati suvremeniju i učinkovitiju BiH spremnu za potpunu integraciju u Europu a treći entitet je u potpunosti korak u pogrešnom pravcu', kazao je Moon.

Istaknuo je kako SAD trenutačno aktivno rade na 'promoviranju promjene ustava FBiH'. 'Držimo kako je to najpotrebnije u ovom trenutku kada je riječ o osiguranju učinkovitije vlasti koja manje košta i o osiguranju prava Hrvata u FBiH', pojasnio je američki veleposlanik.

OESS pozdravlja dogovor o vladi u BiH

Predsjedavajući OESS-a i ministar vanjskih poslova Litve Audronius Ažubalis pozdravio je dogovor političara u Bosni i Hercegovini o formiranju vladeu.

'Čestitam političkim čelnicima na njihovoj odlučnosti da riješe političku stagnaciju. Također je vrlo pozitivno to što će glavni fokus novoga Vijeća ministara biti napredak BiH na planu integracija u Europsku Uniju', stoji u priopćenju predsjedavajućeg OESS-a.

'OESS je, posredstvom jedne od svojih najvećih misija spreman podržati novo vodstvo u ispunjavanju reformskih ciljeva, posebno kada se radi o obvezama BiH kao članice OESS-a. Prioriteti podrazumijevaju uspostavu održive i stabilne sigurnosne sredine, izgradnju demokratskih institucija i neovisnog regulatornoga okvira sukladno postojećoj legislativi, kao i zaštitu medijskih sloboda i ljudskih prava svih građana', piše u priopćenju.

Predsjednici šest najvećih parlamentarnih stranaka Bosne i Hercegovine u srijedu su se, nakon više od četrnaest mjeseci neuspješnih pregovora, dogovorili o uspostavi nove vlasti u zemlji.