DRASTIČNE MJERE

SAD zatvara veleposlanstvo u Bjelorusiji i evakuira osoblje iz moskovske ambasade

28.02.2022 u 22:45

Bionic
Reading

Sjedinjene Države zatvorile su u ponedjeljak svoje veleposlanstvo u Minsku i dozvolile članovima obitelji i osoblju koje nije neophodno da napuste veleposlanstvo u Moskvi, pet dana otkako je započela ruska invazija na Ukrajinu.

"Poduzeli smo ove korake zbog sigurnosnih poteškoća proizašlih iz ničim izazvanog i neopravdanog napada ruske vojske u Ukrajini”, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.

Fotografija koju je na Twitteru objavila američka veleposlanica u Bjelorusiji Julie Fisher prikazuje osoblje koje spušta američku zastavu. Svo američko osoblje napustilo je Bjelorusiju, napisala je Fisher na Twitteru.

Američki državljani u Bjelorusiji bi također odmah trebali otputovati, poručeno je iz State Departmenta u zasebnom savjetu za putovanja.

Bjelorusija je blizak saveznik Rusije, čijoj je vojsci ustupila vlastiti teritorij za napadne Ukrajinu.

Washington je prije dva tjedna premjestio svoje ukrajinsko veleposlanstvo iz glavnog grada Kijeva u zapadni grad Lavov usred gomilanja ruskih vojnika na granici s Ukrajinom.

Posljednja odluka o evakuciji stigla je nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin stavio nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti u nedjelju uslijed niza odgovora zapadnih zemalja na njegov rat u Ukrajini, koja je poručila da je odbila ruske napade u svojim najvećim gradovima.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price je na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak rekao da sankcije nisu mjere odmazde.

„Smatramo ove mjere nužnima zbog sigurnosnih problema izazvanih ničim izazvanim ruskim napadom na Ukrajinu”, rekao je Price.

State Department je u nedjelju poručio američkim državljanima da razmisle o neposrednom napuštanju Rusije komercijalnim letovima, navodeći povećani broj otkazanih letova i zemalja koje su zatvorile svoje zračne prostore za Rusiju.

Rusija, koja svoje djelovanje u Ukrajini opisuje kao „posebnu operaciju”, u ponedjeljak je zabranila ulaz u svoj zračni prostor za 36 država.

Američki su dužnosnici u ponedjeljak upozorili Bjelorusiju da će i ona snositi posljedice zbog svoje uloge u ruskom napadu. Europska unija je također upozorila da će uvesti nove sankcije Bjelorusiji ovog tjedna.