PAKISTAN POD PRITISKOM

SAD zatražio pristup Bin Ladenovim udovicama

09.05.2011 u 14:11

Bionic
Reading

SAD želi ispitati tri supruge vođe Al Kaide Osame bin Ladena i dobiti pristup svim materijalima koji su ostali u kući u kojoj je ubijen, izjavio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Tom Donilon

Informacije koje bi se mogle dobiti od supruga, koje su ostale u kući nakon američke akcije, mogle bi pomoći u utvrđivanju toga je li Pakistan pomagao Bin Ladenu, kao što mnogi američki dužnosnici sumnjaju, piše AP.

Njihovim svjedočenjem mogu se saznati i detalji o svakodnevnom životu vođe Al Kaide, njegovu djelovanju nakon američke invazije u Afganistanu 2001. i akcijama te organizacije.

Supruge, kao i nekoliko djece nađene u kući u Abotabadu, nalaze se u pakistanskom vojnom pritvoru.

Pakistanski vojni dužnosnik odbio je komentirati zahtjev za njihovo ispitivanje koji je Donilon iznio sinoć u emisiji američke televizijske mreže NBC.

Donilon je izjavio da nema dokaza da su pakistanske vlade znale gdje se krije Bin Laden, ali da zbog samog mjesta na kojemu se skrivao, to mora biti istraženo.

'Moraju nam omogućiti pristup materijalima koje su našli u kući, kao i trima suprugama Bin Ladena koje drže u pritvoru', rekao je Donilon.

Američka CIA i pakistanska obavještajna agencija ISI ranije su surađivale na brojnim projektima vezanim uz protuterorizam, ali je unilateralna američka akcija u Abotabadu ukazala na duboko nepovjerenje koje obilježava to komplicirano i važno partnerstvo dviju zemalja.

Čak i prije 1. svibnja, ISI je poručio da reže suradnju s CIA-om, između ostalog, i zbog američkih bespilotnih letjelica u blizini s afganistanskom granicom. U postojećim okolnostima, Pakistan bi mogao iskoristiti činjenicu da ima nešto što Washington želi - Bin Ladenove udovice - kako bi olakšao pritisak pod kojim se nalazi.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je ranije da dužnosnici vlade i dalje drže Bin Ladenove žene i djecu radi ispitivanja, da nijedna zemlja nije zatražila njihovo izručenje, kao i da će oni biti vraćeni u zemlje iz kojih potječu.