OBAMIN VELIKI ULOG

SAD zaprijetio Iranu i oštro upozorio Siriju

25.01.2012 u 11:02

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je u govoru o stanju nacije u Kongresu ponovio odlučnost SAD-a u sprečavanju Irana da se domogne nuklearnog oružja, te poručio režimu u Siriji da ne može zaustaviti prodemokratske promjene

'Neka ne bude sumnje: Amerika je odlučna spriječiti Iran da se domogne nuklearnog oružja i neću isključiti nijednu mogućnost da ostvarim taj cilj', rekao je Obama u obraćanju na zajedničkoj sjednici obaju domova Kongresa, uz izravan televizijski prijenos.

Istodobno je naglasio da je mirno rješenje krize s Iranom 'još uvijek moguće i daleko bolje', te da se Teheran, ako promjeni smjer i ispuni obveze može ponovo pridružiti međunarodnoj zajednici.

Također je ustvrdio da je, zahvaljujući angažmanu američke diplomacije, svijet danas ujedinjen u zahtjevu da Iran odustane od nukleranog naoružanja.

Kazao je i kako ne sumnja da će režim Bašara al Asada u Siriji uskoro otkriti da se snaga promjene na može vratiti unatrag, te da se 'ljudsko dostojanstvo ne može odricati'.

Obama je istaknuo važnost vala prodemokratskih promjena koje su se dogodile na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, ističući kao primjer svrgavanje Moamera Gadafija u Libiji, kao jednog od najdugovječnijih svjetskih dikatatora, koji je nosio i odgovornost za ubojstva Amerikanaca.

SAD ima 'veliki ulog' u tim promjenama, rekao je Obama i najavio daljnju američku potporu vrijednostima za koje se zalažu ljudi u regiji, potporu ljudskim pravima i zaštiti dostojanstva, te suprotstavljanje zastrašivanju i nasilju.

'Poduprijet ćemo politike koje vode snažnim i stabilnim demokracijama i otvorenim tržištima, jer se tiranija ne može nositi s demokracijom', rekao je Obama.

U govoru o stanju nacije naglasio je i završetak rata u Iraku 2011. i povlačenje američkih snaga, te najavio povlačenje 23.000 američkih vojnika iz Afganistana do kraja ljeta, kao i nastavak prijenosa ovlasti na afganistanske snage sigurnosti.

Okončanje rata u Iraku Obama je povezao s nanošenjem odlučnih udaraca terorističkoj mreži Al-Kaidi i drugim militantnim islamistima, protivnicima SAD-a, 'od Jemena do Pakistana'.

Obama je u govoru reagirao na kritike republikanskih čelnika da SAD gubi moć i utjecaj u svijetu, rekavši da se 'obnova američkog vodstva osjeća diljem globusa'.

Naglasio je da su najstarija američka savezništva u Europi i Aziji jača nego ikada, da su veze s Latinskom Amerikom produbljene, a predanost sigurnosti Izraela rezultirala je najužom vojnom suradnjom dviju zemalja.

Spominjući jasno demostriranje da je SAD pacifička sila, ostvareni utjecaj na promjene u Mianmaru, stvaranja koalicija za nuklearnu sigurnost, misije protiv bolesti i gladi, te udare na neprijatelje i snagu moralnog primjera, Obama je svoj osvrt na vanjsku politiku zaključio s ocjenom: 'Amerika se vratila'.

'Ako vam netko kaže drugačije, da je Amerika u opadanju i da je njezin utjecaj nestao, taj ne zna o čemu govori', rekao je Obama, aludirajući na kritike kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju, uključujući Newta Gingricha i Mitta Romneyja, od kojih će mu se jedan najverojatnije suprotstaviti na izborima 6. studenoga.