GOSPODARSKO KAŽNJAVANJE

SAD uvodi dodatne sankcije protiv Irana

22.06.2010 u 09:30

Bionic
Reading

Pregovarači iz Predstavničkog doma Kongresa i Senata u ponedjeljak su postigli sporazum o zakonu kojim bi se uvele dodatne američke sankcije protiv Irana, u nadi da će se s gospodarskim kažnjavanjem prisiliti Teheran da odustane od svojih nuklearnih ambicija, izvijestio je u utorak The Washington Post

Nove sankcije uvest će se nakon četvrtog kruga sankcija Vijeća sigurnosti UN-a, i jednostranih sankcija SAD-a i Europske unije, objavljenih prošloga tjedna.

Zakon će dati Kongresu novu ulogu u uvođenju sankcija, što se do sada uglavnom radilo preko ministarstva financija. To će osigurati nova financijska sredstva i nova pravila koja trebaju dati ojačati napore Obamine administracije.

Zakonom će se nametnuti sankcije stranim tvrtkama koje prodaju naftne derivate Iranu, bankama koje financiraju iransku Revolucionarnu gardu, te korporacijama koje prodaju opremu ili usluge iranskom energetskom sektoru.

Sporazum su u ponedjeljak objavili kongresnik Howard Berman, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Predstavničkog doma i senator Christopher Dodd, predsjednik Senatskog odbora za banke, obojica iz redova većinskih demokrata. Prije stupanje na snagu zakon trebaju prihvatiti oba doma Kongresa.