SPORNA ODLUKA PARLAMENTA

SAD upozorile Republiku Srpsku

04.06.2009 u 18:17

Bionic
Reading

Američki veleposlanik u BiH Charles English izrazio je u četvrtak u Banjoj Luci zabrinutost vlade SAD-a predsjedniku vlade toga entiteta i predsjedniku vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradu Dodiku zbog zaključaka skupštine toga entiteta kojim se potiče preispitivanje prenesenih nadležnosti s entiteta na državu BiH

'Ovo je vrlo ozbiljno pitanje za SAD i mi želimo objasniti naše stajalište o ovome pitanju', rekao je veleposlanik English. Odbio je nagađati o mogućem poduzimanju mjera međunarodne zajednice.

Za četvrtak je u Sarajevu zakazan sastanak upravnoga odbora Vijeća za provedbu mira u BiH, koji bi trebao zauzeti stajalište o potezima vlasti u Banjoj Luci koje pokušavaju osporiti višegodišnji prijenos nadležnosti s ovoga entiteta na državu BiH.

U četvrtak je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić poslao pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, u kojemu ga je pozvao da se obrati zastupnicima i objasni svoj zahtjev za poništenjem zaključaka skupštine o prijenosu nadležnosti.