SIGURNOSNA SURADNJA

SAD u Hrvatsku vojsku uložio više od 14 milijuna dolara

09.02.2012 u 17:12

Bionic
Reading

Zamjenica pomoćnika američkog ministra obrane dr. Celeste Wallander i zamjenica pomoćnika američke državne tajnice Marie Yovanovitch susrele su se u četvrtak u Zagrebu s visokim hrvatskim dužnosnicima u području obrane i vanjskih poslova kako bi razmotrili bilateralnu sigurnosnu suradnju, priopćilo je Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu

Wallander Yovanovitch susrele su se sa zamjenikom premijera Nevenom Mimicom, ministrom obrane Antom Kotromanovićem, načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnikom Dragom Lovrićem te Joškom Parom, savjetnikom predsjednika za vanjsku politiku.

Celeste Wallander također se susrela s profesorima i studentima Hrvatskog vojnog učilišta Petar Zrinski, gdje je održala predavanje o novoj obrambenoj strategiji i oružanim snagama SAD-a.

Za vrijeme posjeta, Wallander i Yovanovitch naglasili su važnost Hrvatske kao strateškog saveznika čiji doprinos i vodstvo 'unapređuju stabilnost u jugoistočnoj Europi i našu zajedničku sigurnost u svijetu', priopćilo je američko Veleposlanstvo.

U tom kontekstu, američke dužnosnice pohvalile su hrvatske doprinose ISAF-u, KFOR-u i UN-ovoj promatračkoj misiji na Golanskoj visoravni, uz ostale međunarodne misije, te su naglasile da hrvatska posvećenost navedenim operacijama može biti primjer drugima.

Američki i hrvatski dužnosnici također su razgovarali o važnosti bilateralne suradnje između SAD-a i Hrvatske, koja omogućuje objema zemljama da unapređuju sposobnost i interoperabilnost njihovih snaga. Primjerice, SAD je 2011. pružio hrvatskim snagama oko 11 milijuna dolara pomoći za opremu razmještenim snagama i 3,5 milijuna dolara pomoći za razminiranje i uništavanje zastarjelog streljiva i ubojitih eksplozivnih sredstava. Osim toga, SAD je pružio podršku u građevinskim poboljšanjima hrvatskih vojnih vježbališta.

SAD s radošću iščekuje daljnju izgradnju snažnih odnosa s Hrvatskom i unapređenje zajedničkih sposobnosti, te regionalne i međunarodne sigurnosti, zaključilo je američko Veleposlanstvo.