JULIJA TIMOŠENKO

SAD traži oslobađanje bivše ukrajinske premijerke

07.08.2011 u 07:29

Bionic
Reading

Sud u Kijevu na kojemu se vodi sudski proces protiv bivše ukrajinske premijerke i članice oporbe Julije Timošenko zbog zloporabe ovlasti krajem prošlog tjedna donio je odluku o njezinu pritvaranju

Zatočenje Julije Timošenkon izazvalo je u cijelom svijetu zabrinutost oko pravne države u Ukrajini, prema tekstu objavljenom na stranici veleposlanstva SAD-a u Ukrajini, navodi HRT

SAD je zatražio trenutačno oslobađanje bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko ocijenivši da njezino zatočenje podsjeća na politički motiviranu aferu.

Predsjednik suda Rodion Kirejev udovoljio je zahtjevu tužiteljstva koje je tražilo pritvor za Juliju Timošenko zbog uzastopnih kršenja sudskih propisa. Nije rekao koliko će pritvor trajati i prekinuo je suđenje do ponedjeljka.

Odmah po donošenju sudske odluke, Timošenko je zatražila da joj se ne stavljaju lisice dok se nalazi u dvorani za saslušanje, pa su je policajci izveli iz dvorane i potom joj ondje stavili lisice. Simpatizeri Julije Timošenko prisutni u sudskoj dvorani pritom su izvikivali "Sramota!".

"Oni (vlasti) samo pokazuju svoju moć", rekao je novinarima u sudnici odvjetnik bivše premijerke Serhij Vlasenko.

Nedugo prije uhićenja Timošenko, ukrajinski premijer Mikola Azarov svjedočio je protiv bivše premijerke, a njegovo svjedočenje, kako prenosi France presse, nije prethodno bilo najavljeno.

Timošenko je odbacila sve optužbe protiv sebe kao politički motivirane a zapadne vlade su izrazile zabrinutost zbog ovoga procesa.

Tužiteljstvo optužuje bivšu premijerku za nezakonito prisiljavanje državne energetske tvrtke Naftogaz da potpiše ugovor s Rusijom 2009. o opskrbi plinom, što je Ukrajini nanijelo gubitke u iznosu od 130 milijuna eura.

Pogledajte govor Julije Timošenko netom prije uhićenja: