GAY JE OK

SAD sve bliže legalizaciji istospolnih brakova

26.02.2011 u 18:00

Bionic
Reading

'Predsjednikovi stavovi u vezi lezbijskih i gay brakova polako evoluiraju', kažu Obamini suradnici, dok je washingtonska administracija odlučila ne braniti više zakonodavstvo koje definira brak kao zajednicu muškarca i žene. Pitanje je trenutka kada će SAD na nacionalnoj razini potpuno legalizirati homoseksualne zajednice

Za vrijeme predsjedničke kampanje Obama je postavio strogu liniju što bi zakonski moglo biti dozvoljeno partnerima u istospolnim vezama. Ukratko, civilna unija da, brak ne. Nakon tri godine predsjednik polako mijenja mišljenje u korist gay i lezbijskih brakova, a prva naznaka zakonskih promjena odluka je Bijele kuće da ministarstvo pravosuđa neće više braniti Akt o braku

Osam je država već priznalo istospolne brakove, no oni ne vrijede na federalnoj razini. Havaji su pred dva dana ozakonili gay i lezbijsku civilnu uniju, dodjeljujući joj ista prava kao što ih imaju i bračne zajednice.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je novinarima da Obama još uvijek nije došao do konačnog zaključka kako zakonski riješiti istospolne zajednice, no siguran je da postojeći Zakon o braku više nije adekvatan. Suci se neće moći pozivati na njega u rješavanju parnica, a mnogi su ga i sami proglasili neustavnim.

Sve to dolazi tri mjeseca nakon što je Washington ukinuo zakon koji diskriminira homoseksualne osobe u američkoj vojsci, poznatiji kao pravilo 'Don't ask, don't tell', tj. nitko nije bio ispitivan o seksualnoj orijentciji, no ukoliko bi netko rekao da je gay, bio je po kratkom postupku isključen iz vojne službe.

S druge strane, možemo očekivati snažnu reakciju iz republikanskih redova koji, nota bene, nisu svi odreda protivnici istospolnih brakova. Već se čuju prigovori da Obama ne može prebirati koje će zakone poduprijeti, a koje ne.

Za sada Obama proširuje zakonske beneficije za istospolne zajednice, poput zdravstvenog osiguranja, prava na bolovanje, pomoć obiteljima. U krajnjoj konzekvenci problem se svodi na terminologiju. Tu će se zavrtjeti najviše kontroverzi i prigovora konzervativaca. Premda mogu biti apsolutno izjednačeni u svim pravima, na pitanje treba li zakonski definirati istospolnu zajednicu brakom neće biti tako jednostavno odgovoriti u dogledno vrijeme.