CHAVEZOVA TEORIJA ZAVJERE

'SAD razvio tehnologiju da lijevi lideri obole od raka!'

29.12.2011 u 11:52

Bionic
Reading

Predsjednik Venecuele, Hugo Chávez, pustio je u opticaj novu teoriju zavjere prema kojoj su vlasti SAD-a razvile tehnologiju koja lijevo orijentiranim šefovima država prenosi rak, pa se pita: 'Tko je sljedeći?'

'I sam liječen od raka ove godine', Chávez je komentirao činjenicu dan nakon službene objave da rak (štitnjače) ima i argentinska predsjednica Cristina Fernández de Kirchner.

Podsjeća da su od raka prije toga oboljeli predsjednik Paragvaja, bivši katolički biskup Fernando Lugo, predsjednica Brazila (ali dok je bila ministrica) Dilma Rousseff i njezin prethodnik Luiz Inácio Lula da Silva

Chávez je kazao da je sve to 'vrlo čudno', ali je pojasnio da još uvijek razmišlja o mogućem postojanju zla plana prije nego što potegne za 'nepromišljenim optužbama'.

Ipak, kazao je da toliko velika pojavnost raka među latinoameričkim šefovima država čini teškim da se objasni metodom zakona vjerojatnosti.

'Bi li bilo čudno da su oni razvili tehnologiju za ubacivanje raka, a da nitko za to ne zna', upitao je retorički Chávez pred vojnicima u jednoj vojnoj bazi, što se, kao i svi njegovi govori, uživo prenosio putem elektroničkih medija.

Chávez je podsjetio da su američki znanstvenici imali plan prema kojem su četrdesetih godina XX. stoljeća sistematski zarazili zatočenike iz Gvatemale sifilisom, za što se saznalo tek prošle godine. Našalio se da on neće posebno brinuti za zdravlje predsjednika Bolivije (Eva Moralesa) i Ekvadora (Rafael Correa), osim ako i njima ne bude dijagnosticiran rak.

Lider Venezuele (57) često govori o tome da ga SAD želi smaknuti i ponavlja da se ne boji smrti nakon serije kemoterapija i kirurških zahvata obavljenih na Kubi. Istina je pak da se ne zna kakvo je njegovo pravo zdravstveno stanje i da se sve više spekulira da mu je stanje gore nego što on želi priznati.

Chávez je bio, prema priznanju argentinske predsjednice, prvi latinoamerički lider koji joj je dao javnu podršku i prvi koji ju je nazvao telefonom. 'Mi ćemo živjeti i mi ćemo pobijediti', kazao joj je.

Cristina Fernández (58) bit će podvrgnuta kirurškom zahvatu 4. siječnja, dobrog je raspoloženja i nakon toga će biti odsutna s funkcije dvadeset dana, kako je izvijestila služba njezine predsjedničke palače. Liječnici se slažu da je njezina prognoza 'vrlo dobra'.

Doktori se također slažu da se bivši brazilski predsjednik Lula (66) jako dobro nosi s kemoterapijom za rak grla i da trebao biti potpuno oporavljen.

Dilma Rousseff (64) oporavila se od limfoma dijagnosticiranog 2009, sad je u remisiji nakon kemoterapije. Isto je i s Lugom (60) kojemu je limfom pronađen u kolovozu 2010.

Lula i Chávez ranije su zbijali šale da je potrebno organizirati samit šefova država koji su pobijedili rak. Cristina Fernándezna predsjednica je 'zbora preživjelih' od te maligne bolesti.