10 MILIJARDI DOLARA

SAD: Prihvaćena tužba Srba protiv MPRI-ja zbog Oluje

03.09.2011 u 19:12

Bionic
Reading

Sud u Chicagu prihvatio je tužbu srpskih organizacija protiv američke agencije MPRI optužene 'za sudjelovanje u genocidu i progonu 200.000 Srba iz Krajine', doznaju beogradske Večernje novosti dodajući kako su tužbu prošle godine podnijele srpske organizacije Žrtve genocida u Krajini i Srpski krajiški sabor iz SAD-a. U tužbi se agencija tereti da je 'instruirala Hrvatsku vojsku u Oluji', a kao dokaz o suradnji priložen je 'ugovor MPRI i Hrvatske o obuci hrvatskih časnika i vojnika'

'Riječ je o američkoj tvrtki koja obavlja prljave poslove za američku administraciju. I tamo gdje SAD ne može legalno voditi ratove, agencija MPRI ih vodi ilegalno uz pomoć umirovljenih generala', pojašnjava Savo Štrbac, predsjednik centra Veritas.

Mediji navode kako će naknadno biti objavljeno kada će suđenje započeti, pri čemu tužiteljska i tužena strana imaju rok do kraja rujna iznijeti argumentaciju za početak suđenja.

Sudac Ruben Castillo iz federalnog suda u Chicagu proglasio je državu Illinois nadležnom za suđenje umirovljenim visokim časnicima časnicima američke vojske koji čine MPRI po tužbi Srba doseljenih iz Hrvatske, navodi se.

Američku tvrtku MPRI Srbi u optužnici terete da je obučavala Hrvatsku vojsku prilikom operacije ''Oluja'' te sudjelovala u toj operaciji.

Srbi su kao dokaz o suradnji navodno priložili ugovor između agencije MPRI i Hrvatske o obuci hrvatskih časnika i vojnika.

U obrazloženju odluke suca o nadležnosti kaže se kako tvrtka MPRI ima svoje filijale i poslove u državi Illinois, a Srbi koji su tužili agenciju žive u Chicagu, Milwaukeeu, Rockfordu i okolnim mjestima.

Zbog toga što su u blizini Chicaga oni su u mogućnosti redovno dolaziti na suđenja, zbog čega se federalni sud u Chicagu smatra nadležnim u tom predmetu, prenose mediji.

'Federalni sud u Chicagu pozvao je obje strane da do kraja rujna ugovore izvansudsku nagodbu. Ako MPRI ne pristane na obeštećenje, počet će veliki postupak vrijedan 10 milijardi dolara', izjavila je Novostima Slavica Petrović, glavna urednica lista Ogledalo koji prati ovaj slučaj.