Opća skupština UN-a

SAD predvodi osudu Kine zbog 'zastrašujuće' represije muslimana

24.09.2019 u 23:05

Bionic
Reading

SAD predvodi više od 30 zemalja koje su utorak osudile Kinu zbog "zastrašujuće represije" nad muslimanima u zapadnoj pokrajini Xinjianga na marginama

SAD predvodi više od 30 zemalja koje su utorak osudile Kinu zbog "zastrašujuće represije" nad muslimanima u zapadnoj pokrajini Xinjianga na marginama Opće skupštine UN-a.

Ističući zlostavljanja nad etničkim Ujgurima i drugim muslimanima u Kini, zamjenik američkog državnog tajnika John Sullivan rekao je da UN i njezine članice imaju "jedinstvenu odgovornost progovoriti nakon što se preživjeli moraju suočavati s užasima državne represije".

Sullivan je rekao da članice UN-a trebaju osigurati osnivanje globalnog tijela koje će pobliže pratiti kršenja ljudskih prava u Kini i dodao da se mora tražiti "hitan i nesmetan" pristup visokog povjerenika UN-a za ljudska prava Xinjiangu. 

Sullivan je rekao da je na događaju koji su uz SAD organizirale Kanada, Njemačka, Nizozemska i Velika Britanija, prisustvovalo više od 30 zemalja UN-a, predstavnici Europske unije i više od 20 nevladinih organizacija, kao i žrtve Ujguri. 

"Pozivamo ostale da se pridruže međunarodnim naporima i zaustave strašnu kampanju represije u Kini. Povijest će suditi međunarodnoj zajednici po tome kako je odgovorila na takve napade na ljudska prava i fundamentalne slobode", rekao je Sullivan. 

Paola Pampaloni iz Europske službe vanjskih poslova rekla je da je EU "uznemiren" situacijom i pozvao na slobodan pristup Xinjiangu. 

"Zabrinuti smo zbog informacija o zlostavljanju i mučenju. Kina nas uvijek poziva u svoje kampove pod njihovim uvjetima pa trenutno pregovaramo o slobodnom ulasku", rekla je Pampaloni.