NAKON HAŠKE ARBITRAŽE

SAD pozvao sve zemlje da priznaju Kosovo

23.07.2010 u 07:52

Bionic
Reading

Sjedinjene Države u četvrtak su pozvale na priznavanje Kosova 'sve zemlje koje to još nisu učinile', nakon što je pravorijek Međunarodnog suda pravde (ICJ) otklonio pravnu neizvjesnost oko statusa Kosova, utvrdivši da proglašenje njegove neovisnosti od Srbije 2008. nije u suprotnosti s međunarodnim pravom

"Pozivamo sve zemlje da se pomaknu dalje od pitanja statusa Kosova i konstruktivno uključe u potporu miru i stabilnosti na Balkanu, i pozivamo sve one zemlje koje to još nisu učinile da priznaju Kosovo", navodi se u priopćenju američke državne tajnice Hillary Clinton koje je objavio State Department.

Clinton je istakla kako je pravorijek ICJ-a odlučno potvrdio dugotrajno stajalište SAD-a da je proglašenje neovisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom.
"To je gledište koje smo iznijeli u podnescima sudu i na usmenoj raspravi održanoj u prosincu 2009. Kosovo je samostalna država i njegov teritorij je nepovrediv", rekla je Clinton.

U priopćenju se također kaže da su Srbija i Kosovo prijatelji i partneri SAD-a, te ocjenjuje kako je "sada za njih vrijeme da stave na stranu svoje razlike i krenu naprijed, konstruktivno radeći zajedno na rješavanje praktičnih pitanja i poboljšanju života ljudi na Kosovu, u Srbiji i regiji".

Clinton je pozdravila napore Europske unije da pomogne Srbiji i Kosovu da ostvare svoje europske težnje.
Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley je na brifingu za novinare u četvrtak ocijenio da pravorijek ICJ-a "može biti korak u pravcu" primanja Kosova u Ujedinjene narode, ali da puno ovisi od "odgovora drugih zemalja, uključujući Srbiju" na savjetodavno mišljenje suda.

Srbija je u četvrtak objavila da nikada, ni pod kojim uvjetima, neće priznati Kosovo.

Odluka suda "uklanja svu pravnu neizvjesnost oko statusa Kosova. Mislimo kako je važno da zemlje diljem svijeta, uključujući susjedne i posebno Srbiju, priznaju tu odluku i na novoj se osnovi uključe s Kosovom, te rade na normaliziranju odnosa i smanjenju napetosti", rekao je Crowley.

Dodao je kako ta odluka može utjecati na smanjenje nazočnosti međunarodnih misija na Kosovu.

Na pitanje o mogućem povlačenju KFOR-a s Kosova Crowley nije dao izričit odgovor rekavši kako je "KFOR tamo jer je u interesu SAD-a i Europe da imaju snage koje mogu održavati mir i spriječiti sukob", te dodao kako će SAD preispitati svoju nazočnost u svjetlu odluke ICJ-a.
Na upit o tome može li odluka ICJ-a poslužiti kao presedan za druge otcijepljene regije poput Abhazije ili Pridnjestrovlja, Crowley je odlučno ustvrdio kako je "to specifičan pravorijek utemeljen na činjenicama koje su jedinstvene za Kosovo i ne može se primjenjivati na druge okolnosti".

Komentirajući negativnu reakciju vlade u Beogradu na odluku ICJ-a, Crowley je kazao kako "SAD razumije povijesne i emocionalne aspekte" tog pitanja, ali smatra kako je važno za Srbiju da gleda dugoročno i vodi brigu o svom interesu integriranja u Europu.