NAPAD ZAOŠTRIO ODNOSE

SAD pozvale Indiju i Pakistan da surađuju

23.12.2008 u 13:17

Bionic
Reading

Visoki američki vojni dužnosnik pozvao je Islamabad da iskoristi napade u Mumbaiju kako bi ojačao suradnju s Indijom u borbi protiv ekstremizma i terorizma. No, krvavi napadi samo su dodatno zaoštrili odnose dviju zemalja

Indija i Sjedinjene Države optužili su militantnu skupinu Lashkar-e-Taiba sa sjedištem u Pakistanu za napade u Mumbaiju koji su dodatno pogoršali odnose između New Delhija i Islamabada.

Predsjednik združenog stožera američke vojske admiral Mike Mullen doputovao je u Pakistan u ponedjeljak u svoj drugi posjet toj zemlji nakon prošlomjesečnih napada u Mumbaiju, te se sastao s najvišim pakistanskim vojnim dužnosnicima.

'Mullen je ohrabrio pakistanske čelnike da iskoriste ove tragične događaje kako bi ojačali odnose s Indijom i pronašli načine da se obje zemlje zajedno bore protiv ekstremizma', navodi se u priopćenju američkog veleposlanstva.
'On je također zahvalio pakistanskoj vladi na uhićenju članova Lashkar-e-Taibe (LeT) i drugih ekstremističkih skupina za koje se sumnja da su povezane s napadima', priopćeno je.

Pakistan je opovrgnuo bilo kakvu umiješanost u napade i obećao da će surađivati u istrazi.
Vlada u Islamabadu također je uhitila nekolicinu čelnika skupine Jamaat-ud-Dawa (JuD), te zatvorila urede i zamrznula sredstva te skupine za koju se vjeruje da je povezana s LeT-om.

Indijski ministar vanjskih poslova ustvrdio je da Pakistan prebacuje krivnju i odgovornost za terorističke napade prošlog mjeseca u Mumbaiju i dodao da će Delhi, ako to ne učini Islamabad, poduzeti mjere protiv počinitelja.

Indijski ministar vanjskih poslova Pranab Muherjee je izjavio da je Indija, ukoliko Pakistan ne kazni odgovorne, spremna 'poduzeti sve mjere koje ocijeni odgovarajućim za rješavanje situacije'. Ministar nije pobliže objasnio te mjere.

Indija je također Pakistanu predala pismo koje je napisao Mohammed Ajmal Kasab, jedini uhvaćeni napadač u Mumabiju. Indijsko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da je Kasab napisao kako su on i druga devetorica napadača uključena u napade 26. studenog došli iz Pakistana.

Ministarstvo je reklo da je zatražilo sastanak s pakistanskim izaslanicima.