POGORŠANJE SIGURNOSNIH UVJETA

SAD povlači većinu diplomata iz Jemena

26.05.2011 u 13:17

Bionic
Reading

Američki State Department naložio je u srijedu diplomatima koji nisu najnužniji da napuste Jemen i pozvao sve Amerikance da napuste tu zemlju zbog pogoršanja sigurnosnih uvjeta, s obzirom na odbijanje njegova predsjednika da odstupi s vlasti

Odluka o povlačenju većine diplomatskog osoblja i obitelji svih američkih zaposlenika u veleposlanstvu SAD-a u Sani znak je da raste zabrinutost Washingtona zbog situacije u Jemenu, gdje ulične borbe između pristaša i protivnika jemenskog predsjednika Ali Abdulaha Saleha bjesne već treći dan, izvijestio je u četvrtak američki javni radio NPR.

U sukobima je ubijena najmanje 41 osoba, a deseci su teško ozlijeđeni.

'Razina prijetnje sigurnosti u Jemenu je izuzetno visoka zbog terorističkih aktivnosti i građanskih nemira', kaže State Department u svom upozorenju. 'U tijeku su građanski nemiri u cijeloj zemlji i veliki prosvjedi u većim gradovima', ističe se.

Napominje se da se nasilni sukobi događaju u glavnom gradu Sani te da 'mogu eskalirati bez prethodne najave.'

Nalog za povlačenje većine diplomata i poziv svim Amerikancima da napuste Jemen dolazi u trenutku kada Obamina administracija pojačava pritisak na Saleha da pristane na prijenos vlasti, prema sporazumu koji su s jemenskom oporbom dogovorile članice Vijeća su suradnju u Zaljevu.

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je u Londonu pozvao Saleha, koji je na vlasti 32 godine, da odmah pristupi provedbi tog sporazuma.

Dvadeset i četiri osobe ubijene su u noćnim sukobima u Sani između snaga vjernih jemenskom predsjedniku Aliju Abdalahu Salehu i pripadnicima plemena, prema najnovijim podacima od četvrtka iz službenih i plemenskih izvora.

Osamnaest osoba ubijeno je u sukobima koji su suprotstavili u srijedu navečer i tijekom noći Republikansku gardu, elitnu postrojbu, i pripadnike plemena Arhab sjeverno od zračne luke Sane, prema plemenskom izvoru.

Među njima je 12 pripadnika Republikanske garde i šest članova plemena i civila, istaknuo je taj izvor. Sukobi su izazvali privremeno zatvaranje zračne luke i letovi su preusmjereni na Aden.