UOČI IMENOVANJA

SAD poručile Inzku: Moraš oslabiti Dodika!

06.03.2009 u 15:46

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države žele snažnog visokog predstavnika koji će oslabiti premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, ocjenjuje austrijski dnevnik Standard

Ovaj dnevnik smatra da su se zemlje EU već složile da daju podršku Austrijancu Valentinu Inzku, dok SAD preferiraju kandidata iz zemalja NATO članica, najradije Britanca.

'U osnovi je riječ o dvije različite škole razmišljanja. Dok Washington i London traže čovjeka koji će nastupiti čvrsto da bi proveo ustavnu reformu, Europljani žele prepustiti BiH vlastitu odgovornost i demokraciju', navodi dnevnik.

List napominje da je u BiH funkcija visokog predstavnika odavno trebala prestati postojati, ali da je to ostala samo želja, te da se skoro 14 godina nakon Daytonskog sporazuma pregovara tko bi mogao biti poslan u Sarajevo.

Standard ocjenjuje da visokog predstavnika imenuje demokratski nelegitimno Vijeće za implementaciju mira i podsjeća na Bonnske ovlasti koja dopuštaju smjenu izabranih političara, prenosi Pincom.info.

Bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch smatra da su Amerikanci izgubili strpljenje i da je u novoj američkoj administraciji ponovo prisutan duh Richarda Holbrookea, koji je pregovarao u Daytonu.

Ovaj austrijski diplomat kaže da je protiv rigidnih mjera visokoga predstavnika.

"Ukoliko sami ne postupamo u demokratskom duhu nećemo druge moći da uvjerimo da je to bolji put", objasnio je Petritsch u izjavi Standardu', ističući da su bonnske ovlasti zastarjele i da u prvom planu mora biti europska integracija.

Austrijski dnevnik Die Presse navodi da će, ukoliko se SAD budu držale riječi, od početka tjedna naredni međunarodni predstavnik u BiH biti iskusni diplomata Valentin Inzko

Ovaj list navodi da je Inzko sa svojim budućim timom jučer bio u Washingtonu, te da je suglasnost SAD-a za njegovo imenovanje pitanje formalnosti. Nakon Washingtona Inzko će posjetiti Moskvu, navodi list.