WIKILEAKS OTKRIVA

SAD pokušao blokirati istragu o Gazi

19.04.2011 u 19:54

Bionic
Reading

Sjedinjene Države pokušale su pomoći Izraelu da spriječi istragu Ujedinjenih naroda o mogućim ratnim zločinima počinjenima tijekom izraelske ofenzive na Gazu 2008. i 2009, pokazuju dokumenti koje je WikiLeaks objavio na stranici Foreign Policy

Američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice pokušala je potkopati UN-ovu istragu o operaciji 'Lijevano olovo', objašnjava Foreign Policy na američkoj stranici specijaliziranoj za vanjske poslove na kojoj WikiLeaks objavljuje niz diplomatskih bilježaka.

Rice je 4. svibnja 2009. triput razgovarala s glavnim tajnikom UN-a Banom Ki-moonom. Pokušala ga je uvjeriti da iz UN-ova izvješća o Gazi izbaci preporuke o potrebi provedbe šire istrage.

Takva istraga 'nepotrebna je i predmet valja staviti ad acta', navodi se američkoj diplomatskoj bilješci iz tog vremena.

Ban je isprva oklijevao, ali je konačno popustio, na čemu mu je Rice zahvalila, stoji u bilješci.

SAD je 2009. pritisku izložio i istragu UN-ova vijeća za ljudska prava, koje je vodio južnoafrički sudac Richard Goldstone o mogućim kršenjima ljudskih prava tijekom operacije u Gazi.

Izvješće nazvano 'Goldstone' iz 2009. optužuje Izrael i palestinske oružane skupine u Gazi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, počinjene tijekom ofenzive u kojoj je ubijeno 1440 Palestinaca i 13 Izraelaca.

Izrael je zatražio povlačenje Goldstoneova izvješća, objavljenog upravo kad je SAD pokušavao obnoviti izraelsko-palestinske mirovne pregovore.

Za susreta sa zamjenikom izraelskog ministra vanjskih poslova Danyjem Ayalonom Rice je rekla da Washington 'još razmatra to izvješće i zabrinut je (...) brojnim preporukama', otkriva WikiLeaks.