UNATOČ DEŽURNIM KRITIČARIMA

SAD plaća promociju gay prava u svijetu

07.12.2011 u 14:20

Bionic
Reading

SAD će promicati prava homoseksualaca na međunarodnoj razini davanjem financijske pomoći i ostalim diplomatskim putevima, obznanila je državna tajnica Hillary Clinton na sastanku posvećenom Danu ljudskih prava u Ženevi, prenosi BBC

Dio je to kampanje Obamine administracije za zaštitu prava homoseksualaca uoči izbora 2012. godine, a koja je dijelom zacrtana i u dopisu koji pojedine agencije američke vlade upućuje da vode računa o poštivanju tih prava kada donose odluke o dodjeljivanju pomoći stranim zemljama.

'Prava homoseksualaca su ljudska prava. Biti gay ne smije biti zločin', poručila je Clinton naglasivši kako kulturna ili vjerska tradicija neke zemlje ne smije biti isprika za diskriminaciju.

'Homoseksualci su rođeni i pripadaju svim društvima na svijetu. Biti gay nije izum Zapada. To je ljudska stvarnost', dodala je.

Međutim, mnogi veleposlanici prisutni na skupu ispred Ujedinjenih naroda nisu dijelili njezino mišljenje, pa su neki izletjeli iz dvorane odmah nakon završetka govora. Neki od veleposlanika na skupu došli su iz zemalja u kojima je homoseksualnost zakonom zabranjena. Među njima je i Saudijska Arabija, inače jedan od američkih međunarodnih partnera.

Ova politika Bijele kuće dočekana je na nož i na domaćem terenu, pa je tako teksaški guverner i jedan od republikanskih kandidata za predsjednika Rick Perry rekao kako promicanje prava homoseksualaca u stranim zemljama nije među američkim interesima i nije vrijedan novca poreznih obveznika. Osim toga, neke su američke savezne države sve do 2003. homoseksualnost zakonima tretirale kao zločin.