arktička regija

SAD otvorio konzulat na Grenlandu

10.06.2020 u 21:41

Bionic
Reading

Sjedinjene Države otvorile su u srijedu konzulat na Grenlandu, objavio je državni tajnik Mike Pompeo, u očitoj namjeri da se poveća prisutnost Washingtona u arktičkoj regiji u borbi za moć s Rusijom i Kinom

"Potez je znak američke predanosti produbljivanju naše suradnje s ljudima na Grenlandu i cijelom Kraljevinom Danskom", priopćio je Pompeo.

"Naša prisutnost u Nuuku povećat će prosperitet koji dijelimo s našim prijateljima u Danskoj i na Grenlandu dok radimo zajedno s drugim arktičkim saveznicima i partnerima na osiguranju stabilnosti i održivog razvoja regije."

Otvaranje konzulata uslijedilo je nakon što je američki predsjednik Donald Trump prošle godine rekao da želi kupiti teritorij, ali mu je ponuda odmah odbijena. Trump je tada otkazao državni posjet Danskoj.

Ledeni teritorij između Atlanskog i Arktičkog oceana uglavnom je autonoman, ali Danska upravlja vanjskim poslovima, obranom i monetarnom politikom.

Arktiku raste geopolitička važnost i žele ga najveće svjetske sile.

SAD je posljednji put imao konzulat u Nuuku 1940-ih i 1950-ih, dijelom da bi imao položaj u regiji za obranu od nacističke Njemačke.