NOVI VJETROVI

SAD odobrava proračun za nove F-35 mlažnjake i ukida partnerstvo s Turskom

23.05.2019 u 20:31

Bionic
Reading

Odbor za oružane snage američkog Senata je u četvrtak predstavio nacrt 750 milijardi vrijednog proračuna za obrambenu politiku kojim bi se odobrila nabava novih mlažnjaka Lockheed Martin F-35 za američku vojsku te bi se ukinulo partnerstvo s Turskom u programu proizvodnje, ako Ankara ustraje na kupnji ruskog sustava protiv projektila.

Donald Trump je u ožujku zatražio 750 milijardi dolara za obranu, što je iznos koji uključuje više novca za izgradnju brodova i kupnju zrakoplova.

U idućim će tjednima, Odbor za oružane snage Zastupničkog doma, koji je pod kontrolom demokrata, predstaviti svoju verziju Zakona o odobrenju za nacionalnu obranu (NDAA), a ta se verzija, prije usvajanja, mora uskladiti s verzijom Senata s republikanskom većinom.

Zato što određuje politiku ministarstva obrane, godišnji je NDAA jedan od nekoliko zakona koje Kongres usvaja svake godine.

Ove godine, prema inačici Senata, zakon će odobriti sredstva za osam borbenih zrakoplova F-15X jer postaje sve skuplje održavanje trenutne zastarjele flote od 234 zrakoplova.

Tvrtka Boeing bi mogla potencijalno sagraditi 80 ili više zrakoplova za američko zrakoplovstvo.

Nekoliko odredbi je povezano s kineskom prijetnjom, uključujući strože izvještavanje o kineskom program kreditiranja u sklopu inicijative "Jedan pojas jedan put". Također se zahtijeva stvaranje popisa kineskih institucija i tvrtki povezanih s vojskom, kako bi se popis koristio za provjeravanje prijava za vize kineskih studenata i znanstvenika.