TIHA DIPLOMACIJA

SAD odigrale ulogu u deblokadi pregovora

11.09.2009 u 22:33

Bionic
Reading

Sjedinjene Države u petak su snažno pozdravile dogovor Hrvatske i Slovenije, koji će omogućiti deblokadu pristupnih pregovora Hrvatske i Europske unije, te nastavak pregovora o rješavanju graničnog spora, kao doprinos euroatlanstkim integracijama i stabilnosti jugoistočne Europe

'Snažno pozdravljamo rješavanja tog pitanja kao dio šireg procesa euroatlantskih integracija i regionalne stabilnosti', izjavio je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley na brifingu za novinare.

'SAD poziva dvije strane da nastave putem dijaloga. I Hrvatska i Slovenija su djelovale u svom najboljem interesu pri postizanju ovoga sporazuma. Mi smo prijatelji i saveznici obiju zemalja i veselimo se nastavku produktivne suradnje', istakao je Crowley.

Na pitanje Hine je li s američke strane pružena pomoć ili ohrabrenje u dosadašnjem tijeku hrvatsko-slovenskih pregovora, te planira li SAD pružiti pomoć u nastavku pregovora dviju zemalja, glasnogovornik State Departmenta je kazao da je 'SAD imao značajne razgovore s obje strane' te da je 'pomogao u tihoj diplomaciji'.

'Imali smo značajne razgovore s obje zemlje. Sretni smo da su uspjele razraditi ovo rješenje. Mislimo da je to situacija u kojoj su obje strane na dobitku. U mjeri u kojoj smo pomogli u tihoj diplomaciji, drago nam je da smo odigrali svoju ulogu, ali je jasno da su u žarištu bile dvije zemlje', odgovorio je Crowley.

State Department je u petka objavio i pisano priopćenje svog glasnogovornika Iana Kellya, u kojem ističe da su dogovorom Hrvatske i Slovenije 'zacrtani koraci za rješenje...dugotrajnog bilateralnog spora', što će omogućiti nastavak napredovanja Hrvatske prema članstvu u EU.

U priopćenju se ističe i osobni doprinos predsjednika vlada dviju zemalja u postizanju dogovora. 'Posebno čestitamo hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor i slovenskom premijeru Borutu Pahoru za njihovo snažno osobno vodstvo i stratešku viziju u postizanju tog sporazuma', kaže se u priopćenju.

State Department je odao priznanje i Europskoj komisiji, te švedskom predsjedništvu EU-a za doprinos procesu. Uz isticanje trajne potpore SAD-a euratlantskim integracijama, naglašava se da sporazum Slovenije i Hrvatske 'šalje pozitivnu poruku svim zemljama regije'. State Department je pozvao Sloveniju i Hrvatsku da djeluju brzo i pozitivno na provedbi sporazuma.