SJEĆANJE 3.000 ŽRTAVA

SAD obilježava 11. rujna kao Dan službe i sjećanja

11.09.2009 u 10:07

Bionic
Reading

U Sjedinjenim Državama u petak se obilježava osma obljetnica tragičnih događaja od 11. rujna 2001., kada je u terorističkim napadima Al Kaide na New York i Washington ubijeno gotovo 3.000 ljudi.

Ovogodišnja obljetnica obilježava se na novi način, kao Nacionalni dan službe i sjećanja, na koji će građani sudjelovati u brojnim projektima pomoći susjedima i zajednici, u svih 50 saveznih država.

Pridonoseći donacijama i vlastitim radom, Amerikanci će sudjelovati u prikupljanju hrane za siromašne, popravcima u susjedstvu, čišćenju parkova i plaža, pripremama za prirodne katastrofe, slanju paketa i pisama vojnicima na ratištu, te sličnim aktivnostima.

"Ove godine će po prvi puta SAD obilježiti sjećanje na 11. rujna kao Nacionalni dan službe i sjećanja. Prije osam godina, tragični događaji toga utorka ujutro nadahnuli su Amerikance da se okupe u dojmljivom duhu jedinstva i suosjećanja", istakli su u prigodnom priopćenju Bijele kuće Barack i Michelle Obama.

"U tome istome duhu, pozivamo sve Amerikance da se pridruže službi 11. rujna i odaju počast herojima tog mračnog dana, kao i hrabrim muškarcima i ženama u vojnim odorama, koji nastavljaju štititi našu zemlju u inozemstvu i kod kuće", dodao je predsjednički par.

Više od 250 tisuća prilika za volontere i 2200 opisa službi postavljeno je na web stranicu Serve.gov, koju je otvorila vladina Korporacija za nacionalnu i općinsku službu, nudeći građanima brojne mogućnosti angažiranja na današnji dan.

U Bijeloj kući bit će održana minuta šutnje, a predsjednik Barack Obama sudjelovat će na svečanom obilježavanju obljetnice kod spomenika za 184 stradala u udaru otetog putničkog zrakoplova na Pentagon, gdje će održati govor. Obama i ministar obrane Robert Gates položit će vijence i susresti se s obiteljima žrtava.

"Predsjednik će govoriti o značenju toga dana i žrtvovanju tisuća, ne samo u Pentagonu, već i u Pennsylvaniji, te svakako u New Yorku", najavio je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

U Washingtonu će više od 2.000 dobrovoljaca sudjelovati u više od 65 projekata pomoći zajednici, uključujući i projekte za Medicinski centar za ratne veterane.

Potpredsjednik SAD Joe Biden sudjelovat će na svečanom odavanju počasti žrtvama u New Yorku, na tzv. Nultoj točki, mjestu rušenja tornjeva blizanaca Svjetskog trgovinskog centra (WTC), u koje su udarila dva oteta zrakoplova.

Planirano je da građani New Yorka održe četiri minute šutnje, dva puta u trenutku kada su zrakoplovi udarili u tornjeve WTC-a i dva puta kada su se tornjevi srušili, pri čemu je poginulo gotovo 2.700 ljudi.

Newyorčani će također sudjelovati u desecima volonterskih projekata, uključujući i čišćenje Central Parka koji je nedavno pogodio uragan, i odavanje počasti žrtvama i vatrogascima-herojima koji su poginuli u tornjevima WTC-a.

Kraj Shanksvillea, u Pennsylvaniji, gdje se srušio oteti zrakoplov United Airlinesa na letu 93, s kojim su otmičari namjeravali udariti u zgradu američkog Kongresa na Capitol Hillu, glavni govor će održati bivši državni tajnik Colin Powell

U 10:30 sati, po lokalnom vremenu, kad se zrakoplov srušio, biti će pročitana imena 40 putnika i članova posade, uz zvonjavu zvona.

Službene državna komisija za 11. rujna, utvrdila je da su otmičari Al Kaide namjerno srušili zrakoplov u Pennsylvaniji kada su putnici pokušali preuzeti nadzor u kokpitu.

Samoubilačke napade na SAD 11. rujna 2001., sa četiri oteta putnička zrakoplova izvelo je 19 pripadnika terorističke mreže Al Kaida, pod vodstvom Osame bin Ladena.