POZITIVNI ODNOSI

SAD nisu zabrinute najavom naoružavanja Rusije

18.03.2009 u 07:41

Bionic
Reading

Bijela kuća i Pentagon u utorak su ocijenili da najava ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva o velikom jačanju ruskih oružanih snaga nije razlog za zabrinutost.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs ocijenio je da je obećanje jačanja vojske namijenjeno "domaćoj uporabi", bez namjere da zabrine Washington.

Naglasio je kako se američki predsjednik Barack Obama veseli sastanku s Medvedevom, na summitu G-20 u Londonu 2. travnja.

Za tvrdnju ruskog predsjednika da je širenje NATO-a povod za ambiciozan plan modernizacije vojnih snaga, Gibbs je rekao da je bez osnova. Naglasio je da je NATO obrambena organizacija i da ne predstavlja ofenzivnu prijetnju Rusiji.

Američko ministarstvo obrane također je ocijenilo da obnova ruskog vojnog i nuklearnog arsenala nije razlog za uzbunu.

Rusija ima "sva prava na snažnu samoobranu", rekao je glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell na konferenciji za novinare.

"Nisam čuo nikakvu uzbunu u ovoj zgradi oko bilo kakvog prijedloga jačanja ruske vojske", rekao je Morrell.

Ruski predsjednik Medvedev izjavio je u utorak da NATO neprestano teži ojačati svoju prisutnost u blizini Rusije i stoga je izdao naredbu da njegova zemlja od 2011. godine počne novo naoružavanje "velikih razmjera".

Američki ministar obrane Robert Gates ranije je govorio o tome kako starenje ruskog stanovništva znači da će Moskva imati problema s novačenjem dovoljnog broja mladih vojnika, te kako će se vjerojatno ići na smanjenje snaga, rekao je Morrell.

"Kao rezultat, primijetili smo da ruska vlada jako puno ulaže u svoj strateški (nuklearni) arsenal. To je činjenica", kazao je.

Američka i ruska vojska, po njegovim su riječima, stvorile pozitivne radne odnose, a zapovjednik američkog združenog stožera admiral Mike Mullen u stalnom je kontaktu s ruskim kolegom.

"Sve dok imamo dobar dijalog i razumijevanje o tome za što razvijamo svoje vojske, ne vidim da to predstavlja problem ili prijetnju zbog koje bismo se trebali brinuti", zaključio je glasnogovornik Pentagona.