POKUŠAJI REPRESIJE

SAD: 'Ništa ne upućuje na to da će se odnos prema ženama u Iranu popraviti'

05.12.2022 u 22:54

Bionic
Reading

Sjedinjene Države su u ponedjeljak rekle da ne vide nikakav znak koji bi upućivao na to da će se položaj žena u Iranu popraviti nakon iznenadne odluke o ukidanju moralne policije

'Nažalost, ništa ne upućuje na to da će se iranski čelnici bolje odnositi prema ženama i djevojkama ili da više neće primjenjivati silu nad mirnim prosvjednicima', rekao je glasnogovornik State Departmenta, ne želeći 'komentirati dvosmislene i nejasne izjave' iranskih vlasti.

Američki državni tajnik Antony Blinken ocijenio je da još treba vidjeti hoće li režim 'povesti računa' o težnjama iranskog naroda izraženim na prosvjedima. 'Pokušaji represije, primjena sile, uhićivanje ljudi nisu znak snage, nego slabosti', istaknuo je državni tajnik, na marginama trgovinskih pregovora s Europskom unijom u predgrađu Washingtona.

Na vijest o ukidanju moralne policije koju je ovog vikenda objavio iranski državni odvjetnik, gleda se kao na čin dobre volje prema prosvjednicima, ali neki iranski aktivisti za ljudska prava sumnjaju u njezinu istinitost. Uz to ocjenjuju da ukidanje moralne policije neće utjecati na obvezu nošenja hidžaba koja je na snazi od 1983.

  • +27
Prosvjedi u Iranu Izvor: Profimedia / Autor: Rouzbeh Fouladi / Zuma Press

Iran potresaju prosvjedi kakvi nisu viđeni od Islamske revolucije 1979., a potaknula ih je smrt mlade iranske Kurdinje Mahse Amini 16. rujna, pošto ju je uhitila moralna policija. UN-ovo Gospodarsko i socijalno vijeće treba idućeg tjedna glasati o isključenju Irana iz UN-ova Odbora za prava žena.

U ponedjeljak je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani optužio Washington da gura Iran prema izlazu 'uz pomoć nekih europskih zemalja', što je 'nezakonit' pokušaj koji ima 'politički cilj'.