UNATOČ OBAMINOM 'DOSTA'

SAD nastavio rat u Iraku

06.09.2010 u 11:49

Bionic
Reading

Pukovnik američkih snaga Eric Bloom potvrdio je da su njegovi sunarodnjaci u nedjelju morali otvoriti vatru u samoobrani. Dogodilo se to pet dana nakon što je američki predsjednik Barack Obama najavio kraj ratnih djelovanja SAD-a u Iraku

Amerikanci su otvorili vatru da bi pomogli iračkim kolegama u obrani Direkcije za vojne operacije u Bagdadu koju su napali pobunjenici. Bilo je 12 mrtvih i 20 ranjenih. Ista je ta baza bila metom napada pobunjenika prije tri tjedna, kada je ubijeno 50 Iračana koji su se nalazili u redovima za unovačenje.

Podrška iračkoj vojsci je dana kada su dva napadača uspjela ući u iračku bazu. Američke snage su pomogle vojskom na tlu, helikopterima i bespilotnim letjelicama.

'Operacija 'Iračka sloboda' je završena i sada će Iračani preuzeti odgovornost za sigurnost svoje zemlje', rekao je Obama u govoru naciji iz Bijele kuće 1. rujna. Stvarnost ga je demantirala.

Borbene su jedinice napustile zemlju 16. kolovoza te u Iraku ostaje 56.000 američkih vojnika koji imaju zadaću savjetovanja i obučavanja iračke vojske i policije.