PREMA UNHCR-U

SAD najprivlačnija zemlja azilantima

28.03.2011 u 15:28

Bionic
Reading

Čak 28 tisuća i 900 građana Srbije i Kosova u prošloj je godini zatražilo azil u nekoj od industrijski razvijenih zemalja svijeta. Time je Srbija s Kosovom, prema podacima UNHCR-a, zauzela prvo mjesto u svijetu po broju zahtjeva za azilom

Iako je ukupan broj tih zahtjeva u posljednjih 10 godina prepolovljen, broj zahtjeva iz Srbije (uključujući Kosovo), povećan je za čak 54 posto u odnosu na 2009. kada je Srbija bila na šestom mjestu.

Prema podacima iz godišnjeg izvješća agencije za izbjeglice UN, kojim su obuhvaćene 44 industrijski razvijene europske i nekoliko odabranih neeuropskih zemlja, prošle je godine podneseno ukupno 358.800 zahtjeva za azil, što je pet posto manje nego 2009. i čak 42 posto manje nego 2001. kada je podneseno 620.000 zahtjeva.

Najveći broj zahtjeva za azil prošle su godine zaprimile Sjedinjene Američke Države, čak 55.530, što je za 13 posto više u odnosu na 2009. dijelom zbog porasta broja tražitelja azila iz Kine i Meksika. Slijedi zatim Francuska sa 47.800 zaprimljenih zahtjeva te Njemačka u kojoj je azil zatražilo 41.330 osoba. U top pet zemalja, koje su zajedno zaprimile 56 posto od ukupnog broja zahtjeva za azilom, ubrajaju se još i Švedska i Kanada.

U izvještaju UNHCR-a navodi se da je povećan broj zahtjeva prošle godine zabilježen u Francuskoj i Njemačkoj, djelomično upravo zato što se drastično povećao broj tražitelja azila iz Srbije sa Kosovom i Makedonije. To se pak u velikoj mjeri objašnjava uvođenjem bezviznog režima za ulazak u EU za državljane ove dvije zemlje koji je na snazi od prosinca 2009. godine. Nakon upozorenja iz Belgije da stotine ljudi traže politički azilu u toj zemlji, potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da će svi oni biti vraćeni u zemlju u skladu sa sporazumom o readmisiji te da će organizatori 'takvih transporta' biti kažnjeni, javlja Mondo.

Nakon Srbije sa Kosovom koja uvelike prednjači, na drugom je mjestu po broju zahtjeva za azilom Afganistan, a na trećem Kina.