PRIJEVARE I RASIPANJE NOVACA

SAD na ratnim ugovorima izgubio 60 milijardi dolara

01.09.2011 u 08:11

Bionic
Reading

Nestranačko tijelo koje izvješćuje američki Kongres, utvrdilo je da Sjedinjene Države gube 12 milijuna dolara dnevno u ugovorima sklopljenim radi potpore američkim ratnim naporima u Iraku i Afganistanu

Komisija za ratne ugovore provela je posljednje tri godine dokumentirajući jesu li američka financijska sredstva otišla tamo gdje je trebalo. Nalazi komisije su pokazali da je nenamjenski potrošeno između 31 i 60 milijardi dolara, a i vlada i ugovaratelji su okrivljeni za prijevare i rasipanje sredstava, izvijestio je CNN.

Čelnica komisije, povjerenica Katherine Schinasi, rekla je novinarima na tiskovnoj konferenciji u srijedu da ti brojevi kao da nisu imali utjecaja na ljude koji brinu o potrošnji. Da bi se lakše shvatila veličina problema ‘mi smo to podijelili na 12 milijuna dolara na dan’, rekla je Schinasi.

‘Mi gubimo 12 milijuna dolara dnevno. Možda će to napraviti razliku’, istakla je.

Istraživanjem su obuhvaćeni ugovori od 2001. pa do kraja fiskalne godine 2011.

Bez reforme ugovora i boljeg nadzora, budućnost izgleda jednako prijeteća, upozorili su članovi komisiji, dok SAD razmatra svoju ulogu u obnovi Libije u razdoblju nakon režima Moamera Gadafija.

Dov Zakheim, bivši revizor u ministarstvu obrane, rekao je kako vjeruje da je pogrešno utrošen novac bliže iznosu od 60 milijardi dolara, a ne nižoj brojci u nalazima komisije.

‘Moramo razmišljati o projektima koje smo započeli, ali nismo sigurni mogu li biti završeni ili održani’, rekao je on. ‘Ima li smisla trošiti stotine milijuna na projekte koji će poslije biti zapušteni?’ upitao je, rekavši kako izbor tada ostaje otpis ulaganja ili ‘novac poreznih obveznika trošiti Bog zna koliko dugo, kako bi projekti opstali’.

Komisija je izdala 15 preporuka za reformu ugovora, uključujući zapošljavanje više revizora i analitičara kako bi bili sigurni da vlada dobiva ono za što je platila. Završno izvješće na 240-stranica u srijedu je dostavljeno Kongresu.

Komisija je bila ustanovljena odredbom proračuna ministarstva obrane iz 2008, s mandatom da istraži pouzdanost izvođača za sigurnost, logistiku i obnovu u Iraku i Afganistanu. U tri godine istrage, komisija je održala 25 službenih rasprava, te objavila dva privremena izvješća i pet posebnih izvješća za Kongres.