ZATOČENA NOVINARKA

SAD mora poštivati odluku iranskog suda

20.04.2009 u 12:17

Bionic
Reading

Iran je u ponedjeljak objavio da američka novinarka iranskog podrijetla Roxana Saberi, osuđena na osam godina zatvora zbog špijunaže za SAD, može uložiti priziv na presudu te poručio Washingtonu da mora poštivati odluke iranskog suda.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u nedjelju da je "duboko zabrinut" za sigurnost zatočene novinarke i pozvao Teheran da ju oslobodi jer je uvjeren da nije upletena u špijunažu.

Na upit o Obaminu komentaru, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hasan Kašavi je rekao da je "poštivanje sudskih presuda međunarodna norma".

Saberi je rođena u SAD-u i ima američko i iransko državljanstvo, a uhićena je u siječnju jer je nastavila raditi u Iranu pošto joj je istekla vjerodajnica.

Bila je miss Dakote
, radila je za BBC i američku državnu radio mrežu NPR.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad pozvao je sudstvo da se iransko-američkoj novinarki osuđenoj u subotu osigura zakonsko pravo da se brani, prenijela je u nedjelju novinska agencija IRNA.

Iransko pravosuđe odredilo je u ponedjeljak pokretanje "brza i pravedna" prizivnog postupka, službeno je priopćeno.

"Razne aspekte te afere treba u prizivu razmatrati na pravedan, jasan i brz način", rekao je ministar pravosuđa ajatolah Mahmud Hašemi Šahrudi, po priopćenju glasnogovornika pravosuđa.