CLINTON ZA SLOBODNU EUROPU

SAD: Minsk mora osloboditi političke zatvorenike

01.07.2011 u 13:25

Bionic
Reading

Bjelorusija mora osloboditi svoje političke zatvorenike i krenuti putem demokracije, rekla je u petak američka državna tajnica Hillary Clinton, tijekom posjeta Vilniusu

'Tražimo da Bjelorusija oslobodi političke zatvorenike i krene putem demokratskih promjena', kazala je novinarima nakon sastanka s litavskom predsjednicom Daliom Grybauskaite, istaknuvši da izgradnja slobodne i cjelovite Europe još nije dovršena.

Uz Turkmenistan i Uzbekistan, Bjelorusija je najlošije rangirana država u posljednjem istraživanju demokratskog napretka, koje je provela organizacija Freedom House sa sjedištem u Washingtonu.

Bjelorusija je i članica Istočnog Partnerstva, kojeg je u svibnju 2009. pokrenula Europska unija s ciljem jačanja političkih i gospodaskih odnosa sa šest zemalja bivše Sovjetskog Saveza (Ukrajina, Moldavija, Bjelorusija, Armenija, Azerbajdžan i Gruzija). Jedan od važnijih događaja tijekom netom započetog poljskog predsjedništva EU bit će summit sa zemljama Istočnog partnerstva koji će se održati krajem rujna.