TEŠKE OPTUŽBE

SAD kaže da je Maduro upleten u ubojstvo oporbenog političara

10.10.2018 u 22:22

Bionic
Reading

Bijela kuća optužila je u srijedu vladu venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura da je upletena u ubojstvo oporbenog političara za kojeg vlasti kažu da je izvršio samoubojstvo u zatvoru, dok njegova stranka tvrdi da je ubijen

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da se Fernando Alban u ponedjeljak ubio skokom s desetog kata zgrade obavještajne službe u kojoj je bio zatvoren zbog sumnje u upletenost u eksploziju na vojnoj paradi početkom kolovoza.

Pedesetšestogodišnji Alban, vijećnik u gradskoj skupštini Caracasa, zatvoren je prošlog petka zbog navodne upletenosti u eksploziju dva drona početkom kolovoza za vrijeme vojne parade koju je vodio predsjednik Maduro.

Oporbena stranka "Pravda na prvom mjestu" čiji je Alban bio član tvrdi da odgovornost za Albanovu smrt snosi Madurova vlada.

Neovisnu istragu zatražili su UN, EU i američko veleposlanstvo u Caracasu.

Bijela kuća osudila je Albanovu smrt ističući da je izgubio život "dok je bio u zatvoru venezuelske tajne službe".

Također je pozvala na puštanje svih oporbenih zatvorenika, a Madurovu vladu da poduzme korake prema "ponovnoj uspostavi demokracije u Venezueli i spriječavanju daljnje patnje i krvoprolića".

"Trumpova administracija i dalje će povećavati pritisak na Madurov režim i njegove pripadnike sve do ponovne uspostave demokracije u Venezueli", stoji u priopćenju Bijele kuće.

Oporba i aktivističke grupe za ljudska prava tvrde da vlada drži u zatvoru stotine političkih zatvorenika kako bi suzbila političku oporbu. Ujedinjeni narodi navode da su zatvorenici često izloženi maltretiranju, uključujući i pojedine dokumentirane slučajeve koje se može nazvati mučenjem.

Iz vlade niječu da zatvaraju ljude zbog drugačijeg političkog mišljenja i ističu da im se sudi pravedno.

Zbog eksplozije dronova 2. kolovoza, tijekom koje je ranjeno sedam vojnika, vlasti su uhitile najmanje 30 ljudi.