UDAR IZ BIJELE KUĆE

SAD: Izgon stranih studenata i zabrana ulaska novima u slučaju nastave 'online'

07.07.2020 u 12:24

Bionic
Reading

Američka vlada u ponedjeljak je priopćila da stranim studentima neće dozvoliti boravak u zemlji u slučaju da sveučilišta na koja su upisana odluče novu akademsku godinu, tj. jesenski semestar, započeti nastavom 'online'. U tom slučaju, zabranit će se ulazak novim studentima, a oni koji su već u SAD-u morat će napustiti zemlju

"Američka vlada neće odobriti vize studentima upisanim u programe koji će se na jesen odvijati isključivo putem interneta i granični službenici im neće dozvoliti ulazak na američki teritorij", priopćila je američka imigracijska i carinska policija (ICE).

Što se tiče stranih studenata koji se već nalaze u SAD-u, oni će "morati napustiti zemlju ili poduzeti druge korake te se, primjerice, upisati u visokoškolsku ustanovu u kojoj će se nastava normalno odvijati kako bi zadržali svoj legalni status", pojašnjava ICE.

Mjera se odnosi na nositelji viza F1 za akademske studije ili M1 za stručno usavršavanje.

Te je vize početkom godine dobilo oko 1,2 milijuna studenata, mahom iz Kine, Indije i Južne Koreje.

Kao i ostatak zemlje, američka sveučilišta, koja broje 5,5 posto stranih studenata i uvelike ovise o plaćanju školarina, su zbog pandemije novog koronavirisa zatvorila u ožujku svoja vrata i prebacila se na internetsku nastavu.

Zbog nedostatka cjepiva, brojna su sveučilišta, među kojima i prestižni Harvard ili Smith College, odlučila jesenski semestar također održati 'online' pa čak i za studente koji žive na kampusu.