nakon presude

SAD izašao iz sporazuma o prijateljstvu s Iranom

03.10.2018 u 19:25

Bionic
Reading

SAD je otkazao Sporazum o prijateljstvu, ekonomskim odnosima i konzularnim pravima s Iranom potpisan 1955. godine, objavio je u srijedu ministar vanjskih poslova Mike Pompeo

Vijest je stigla nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) ranije u srijedu u svojoj odluci zatražio od SAD-a da se pobrine da njihove sankcije protiv Irana ne utječu na humanitarnu pomoć i sigurnost civilnog zrakoplovstva.

Suci ICJ-a sa sjedištem u Den Haagu presudili su da sankcije koje je u svibnju nametnula administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa krše upravo odredbe Sporazuma o prijateljstvu dviju zemalja iz 1955.

Optužujući Iran za "zloupotrebu ICJ-a u političke i propagandne svrhe", Pompeo je kazao da SAD izlazi iz sporazuma koji je potpisan kada je na čelu Irana bio šah Reza Pahlavi i koji je poslužio kao snova za tužbu Irana protiv Washingtona.

"Iskreno govoreći, ova odluka dolazi sa zakašnjenjem od 39 godina", kazao je Pompeo, sugerirajući da se SAD trebao iz sporazuma povući 1979., nakon Islamske revolucije.

Mike Pompeo Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ocijenio je da je odluka ICJ-a "poraz za Iran", iako ona nalaže da SAD mora ukinuti sankcije koje bi utjecale na humanitarnu pomoć.

Priznao je da je "razočaran" što sud nije prepoznao da nema nadležnost nad tim slučajem, ali da presuda "u stvari predstavlja poraz za Iran".

"Sud je odbacio pokušaj Irana da se donesu šire mjere koje bi se odnosile na američke sankcije i s pravom podsjetio na iransku povijest nepridržavanja međunarodnih obveza prema sporazumu o neširenju nuklearnog oružja", kazao je Pompeo.

Također je pojasnio da u režimu sankcija ionako već postoje iznimke za humanitarnu pomoć.

"Usko radimo s ministarstvom financija kako bi se određene transakcije koje se odnose na humanitarnu pomoć mogle nastaviti", dodao je šef diplomacije.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je odluku suda.

"Odluka je još jednom pokazala da je Islamska Republika u pravu i da su američke sankcije protiv naroda i građana naše zemlje nelegalne i okrutne", navodi se u priopćenju iranskog ministarstva.