ENERGETSKA OVISNOST

SAD istočnoj Europi: Riješite se Rusije!

06.02.2012 u 10:37

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton u Sofiji se snažno založila za energetsku sigurnost i diversifikaciju Bugarske, želeći okončati ovisnost te zemlje o ruskim energentima. Clinton se pojavila u Sofiji netom nakon što je tamošnja vlada zabranila američkom naftnom gigantu Chevronu istraživanje bugarskih plinskih izvora

'Mi smo partneri u pomaganju Bugarskoj da ostvari svoju energetsku neovisnost i sigurnost, kao i u zaštiti prekrasnog bugarskog okoliša. Kada pokazujemo da je tehnologija sigurna, postižemo oba cilja', rekla je Clinton nakon razgovora s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim

Uoči posjeta Hillary Clinton, agencija Associated Press prenijela je navode visokih američkih dužnosnika da će državna tajnica iskoristiti svoj posjet da bi promovirala alternative postojećim plinovodima i podržala razvoj novih izvora energije. Rekli su da je istočna Europa, zbog energetske ovisnosti o Rusiji, ranjiva u svojoj izloženosti političkim pritiscima Moskve.

Clinton je najavila da će u Sofiju ovog tjedna poslati Richarda Morningstara, svog posebnog izaslanika za energetiku u euroazijskom području, koji će izvidjeti kako SAD može 'još više pomoći u zaštiti okoliša i unaprijediti (bugarske) ciljeve u energetskoj sigurnosti'.

Istovremeno, u Sofiji se očekuje i dolazak izvršnog direktora ruskog Gazproma, Alekseja Millera

Bugarska je gotovo u potpunosti ovisna o Rusiji u opskrbi plinom i naftom, a SAD je oduvijek podržavao nastojanja te zemlje da postigne veću energetsku neovisnost.

Masovno nezadovoljstvo javnosti prisililo je bugarsku vladu u siječnju da ukine dozvolu za proizvodnju plina iz škriljaca američkom Chevronu i da zabrani tehniku testiranja i istraživanja koja uključuje tzv. hidraulično lomljenje (hydrofracking) zbog zabrinutosti ekoloških udruga koje tvrde da eksploatacija podrazumijeva goleme količine vode i struje te bi u konačnici mogla ugroziti rezerve pitke vode u zemlji.

Hidraulično lomljenje podrazumijeva visokotlačne udare vode, pijeska i kemikalija za razbijanje stjenovite zemljine površine i oslobađanje nafte i plina. Protivnici tvrde i da se tom tehnikom mogu kontaminirati zemlja i pitka voda te potaknuti potresi.

'Bugarska priroda i njezina zaštita za iduće generacije uvijek je na prvom mjestu', rekao je Borisov u nedjelju, zahtijevajući od SAD-a da pruži Bugarskoj dodatne informacije o prednostima i manama nove tehnologije.

Bugarska vlada ove godine planira povezati svoju izoliranu plinsku mrežu s postrojenjima Grčke, Rumunjske i Turske, najavio je Borisov.