konačno pomak

SAD i Kina dogovorili prvu fazu trgovinskog sporazuma

13.12.2019 u 19:21

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump i kineski dužnosnici objavili su u petak da su dogovorili "fazu jedan" trgovinskog sporazuma koja uključuje smanjenje američkih carina na kinesku robu.

Međutim, oni nisu otkrili koju količinu američkih poljoprivrednih proizvoda je Peking pristao kupiti, što je bila ključna točka dugotrajnih pregovora o sporazumu.

"Dogovorili smo vrlo široku fazu jedan sporazuma s Kinom", tvitao je Trump u petak.

Kineski dužnosnici "pristali su na mnoge strukturne promjene i masovnu nabavu poljoprivrednih proizvoda, energetike, proizvedene robe i još mnogo toga", naveo je Trump.

SAD je pristao suspendirati carine na 160 milijardi dolara vrijednu kinesku robu koje su trebale stupiti na snagu 15. prosinca i smanjio je postojeće carine na 7,5 posto, kazao je američki predsjednik.  

Sporazum pokriva intelektualno vlasništvo, prijenos tehnologije, poljoprivredu, financijske usluge, valutu i stranu razmjenu, priopćeno je iz Ureda američkog trgovinskog predstavnika (USTR). 

SAD će zadržati 25 posto carina na kineski uvoz u vrijednosti 250 milijardi dolara, ali će prepoloviti carine na 7,5 posto na uvoz u vrijednosti 120 milijardi dolara, naveo je USTR.  

Kineski dužnosnici rekli su na konferenciji za medije u petak u Pekingu da su dvije zemlje postigle ogroman napredak u početnoj fazi trgovinskih pregovora. 

Kina će uvoziti više američke pšenice i kukuruza, rekao je zamjenik kineskog ministra poljoprivrede. 

SAD pritišće Peking da se obveže na nabavu poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti 50 milijardi dolara u 2020., što su kineski dužnosnici ranije pokušavali spriječiti. 

Sporazum će osigurati veću zaštitu stranim kompanijama u Kini i kineskim kompanijama u SAD-u, naveli su kineski dužnosnici.