sastanak u brazilu

SAD i Izrael bez dogovora o prodaji aviona Hrvatskoj, slijedi poništenje natječaja?

02.01.2019 u 13:16

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i američki državni tajnik Mike Pompeo nisu se uspjeli dogovoriti oko prodaje borbenih aviona F-16 Hrvatskoj

Netanyahu i Pompeo sastali su se u Brasiliji, glavnom gradu Brazila, a da se nisu uspjeli dogovoriti o prodaji aviona Hrvatskoj potvrdio je neimenovani izraelski dužnosnik, prenosi portal Axios, koji je i dosad objavljivao točne informacije o pregovorima SAD-a i Izraela. Izraelski dužnosnik ovu je izjavu dao novinarima koji su letjeli iz Brazila za Izrael s Netanyahuom, a rekao je kako dvojica lidera 'nisu mogla ostvariti napredak u pregovorima' te da je sve 'zapelo u dubokoj birokraciji'.

Podsjetimo, SAD ne dozvoljava Izraelu da Hrvatskoj proda borbene avione F-16 u verziji Barak, koja uključuje izraelsku nadogradnju, nego inzistira na tome da se avioni vrate u stanje u kakvom su bili kada ih je SAD prodao Izraelu sredinom 1980-ih godina, odnosno da se izraelska nadogradnja izvadi iz njih.

Hrvatski premijer Andrej Plenković već je prije izjavio kako Hrvatska neće pristati na bilo kakve promjene u konfiguraciji aviona te da će, ako Izrael ne može isporučiti avione koje je ponudio, natječaj biti poništen.

Američka zabrana rezultat je njihovih zakona koji dozvoljavaju da inicijalni kupac, u ovom slučaju Izrael, prodaje američku vojnu tehnologiju trećim stranama samo uz uvjet da ih vrati u prvobitno stanje.

>>> Potvrda iz SAD-a: Hrvatska može dobiti avione F-16, ali Izraelci iz njih moraju izvaditi svoju tehnologiju

S obzirom na to da je, prema riječima američkog veleposlanika u Hrvatskoj Roberta Kohorsta, SAD dvije godine upozoravao obje vlade da Izrael neće moći Hrvatskoj prodati avione u verziji Barak, pitanje je zašto je Vlada uopće odlučila prihvatiti njihovu ponudu. Na pitanje hoće li premijer tražiti odgovornost ministra obrane Damira Krstičevića za taj fijasko, iz Vlade su nam odgovorili kako je ishođenje američke dozvole bila obaveza Izraela, a ne Krstičevića.

  • +9
Predstavljanje aviona F-16 Barak na Plesu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Rok za izraelski odgovor SAD-u pristaje li na vađenje svoje tehnologije iz aviona je petak 4. siječnja, nakon čega bi Izrael trebao službeno izvijestiti Hrvatsku kako ne može isporučiti avione koji su pobijedili na natječaju. No, s obzirom na propali pokušaj dogovora u Brazilu, moguće je da Izrael Hrvatsku o tome izvijesti i prije isteka roka. Nakon toga, prema onome što je rekao Plenković, očekuje se da će Vlada RH poništiti natječaj te za neko vrijeme vjerojatno raspisati novi.

Avionima MiG-21, koji trenutno čuvaju hrvatsko nebo, resursi istječu 2023., pa bi do tada trebalo nabaviti nove avione i uvesti ih u operativnu uporabu, za što su potrebne dvije, tri godine.