SANKCIJE NA POMOLU

SAD i EU neće financirati RH zbog korupcije

13.10.2009 u 15:16

Bionic
Reading

Europski parlamentarci zabrinuti su zbog nedostatka reformi i političke korupcije u samom vrhu hrvatske Vlade, doznajemo od predstavnika think-tanka Adriatic instituta iz Rijeke koji su prošloga tjedna boravili u Bruxellesu

'Pojavljuju se i prvi znakovi oklijevanja u daljnjem slanju novca poreznih obveznika zemalja članica EU-a neodgovornoj i kompromitiranoj hrvatskoj Vladi', poručuju iz Adriatic instituta. Vodstvo ovoga think-tanka upozoreno je i na hrvatsko odugovlačenje s hvatanjem ukoštac sa strukturnim reformama koje su po mišljenju briselske birokracije nužne za naše gospodarstvo.

Što je Adriatic institut

The Adriatic Institute for Public Policy (AI) je nezavisni think-tank osnovan u Rijeci 2004. godine. Njegova misija je promicanje ekonomskih sloboda i borba za reforme koje vode slobodnom tržištu u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

'Parlamentarci su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog neefikasnosti hrvatske Vlade u razotkrivanju političke korupcije i organiziranog kriminala', rekla je Nataša Srdoč, suosnivačica i predsjednica Adriatic instituta, dodajući da je poseban naglasak stavljen na kompromitirani ugled Vlade serijom teških optužbi za korupciju u njenim redovima. Zabranjeno bogaćenje hrvatskih političara i njihovih partnera u zločinu preko javnih poduzeća i privatnog sektora trebalo bi odmah biti razotkriveno, smatraju u Bruxellesu.

Nataša Srdoč, Juan Jose Duboub, direktor u Svjetskoj banci, i Monica Macovei, bivša ministrica pravosuđa Rumunjske

Adriatic institut stoga predlaže osnivanje nezavisne skupine za borbu protiv kriminala, sastavljene od časnih i neokaljanih hrvatskih sudaca, koja bi radila pod okriljem SAD-a i EU-a. Cilj rada te komisije bilo bi utvrđivanje porijekla golemog bogatstva nekih hrvatskih političara. Europska unija već se opekla s preranim primanjem korumpiranih Bugarske i Rumunjske, pa istu grešku ne želi napraviti s Hrvatskom. Nevoljkost Hrvatske u borbi protiv korupcije s prijekorom se gleda i u NATO-u, čija smo novopečena članica.

Stoga će njihovi politički predstavnici ubuduće pažljivije raspolagati novcem američkih i europskih poreznih obveznika, pa će fondovi namijenjeni Hrvatskoj presušiti. Od Hrvatske se očekivalo da novac koji dobije upotrijebi za provođenje reformi te da one daju rezultata. Riječ je o ključnom uvjetu za ljude s obje strane Atlantika za odgovorno raspolaganje njihovim novcem.