ŠVICARSKA ŠTITI REŽISERA

SAD 'duboko razočaran' oslobađanjem Polanskog

13.07.2010 u 07:42

Bionic
Reading

Američka administracija u ponedjeljak je objavila da razmatra idući potez, nakon što je zatečena odlukom Švicarske da odbaci njezin zahtjev za izručenjem Romana Polanskog, osuđenog 1977. zbog protuzakonitog spolnog odnosa sa 13-godišnjakinjom u Los Angelesu

'Duboko smo razočarani. Mislili smo da naš zahtjev za izručenjem u cijelosti podupire bilateralni ugovor, pravne činjenice i ozbiljnost kaznenog djela', izjavio je u Washingtonu pomoćnik ministra pravosuđa Lanny Breuer

'Mi razmatramo koje su nam opcije. Ne skrivamo činjenicu da smo duboko razočarani onime što se dogodilo', dodao je.

Glasnogovornik State Departmenta je rekao da će SAD nastaviti tražiti pravdu u ovom slučaju. 'SAD vjeruje da je silovanje 13-godišnjeg djeteta zločin. I mi ćemo i dalje istjerivati pravdu u ovom slučaju', rekao je glasnogovornik Philipe Crowley.

Roman Polanski (76), oskarovac s poljskim i francuskim državljanstvom, režirao je filmove kao što su 'Nož u vodi', 'Rosemaryna beba', 'Stanar', 'Kineska četvrt' i 'Pijanist'. SAD traži njegovo izručenje na temelju toga što se 1977. izjasnio krivim za protuzakonit spolni odnos s 13-godišnjom Samanthom Geimer, koju je opio i drogirao na 'foto-sessionu' u kući glumca Jacka Nicholsona u Los Angelesu.

Polanski je tada proveo 42 dana u zatvoru u Kaliforniji, gdje je podvrgnut psihijatrijskom vještačenju kojim je utvrđeno da psihički zdrav. Strahujući od dugogodišnjeg zatvora, pobjegao je iz Amerike prije izricanje kazne.

Uhićen je u Zürichu u rujnu 2009. gdje je došao na filmski festival primiti nagradu za životno djelo. Polanski, koji je od prosinca 2009. bio u kućnom pritvoru u svojoj planinskoj kući u Gstaadu, u ponedjeljak je proglašen slobodnim, a elektronska narukvica koju je nosio isključena je.

Francuski mediji izvijestili su da je viđeno kako automobil napušta planinsku kuću u Gstaadu, gdje je Polanski boravio od prosinca, ali se nije moglo potvrditi je li Polanski bio u automobilu, prenosi američka TV mreža ABC.

Švicarsko ministarstvo pravosuđa je u svojoj odluci navelo da ne može zanemariti 'ozbiljne propuste' u američkom zahtjevu za izručenje, jer američke vlasti nisu predale određene dokumente koje je tražila Švicarska. Konkretno, Švicarska je željela utvrditi smatraju li se 42 dana zatvora koliko je Polanski već izdržao u Los Angelesu dovoljnom kaznom za seks s maloljetnicom.

Ključno je bilo odbijanje američkih vlasti da dostave Švicarske snimke povjerljivih saslušanja državnog tužitelja Gunsona Rogera, koji je bio zadužen za slučaj u 1977.

Pored toga, švicarske su vlasti utvrdile da SAD nije godinama, sve do 2009., podnosio zahtjev za izručenjem Polanskog, iako se znalo da je redatelj 2006. kupio kuću u Švicarskoj i redovito je posjećivao u dobroj vjeri, uz razumno očekivanje da nije pod prijetnjom uhićenja i deportacije iz Švicarske.

Švicarsko ministarstvo pravosuđa također je objavilo da je kod odlučivanja uzelo u obzir zahtjev žrtve, Samanthe Geimer, da se odbace optužbe protiv Polanskog. Ona je 1997. izjavila da Polanskom oprašta i ne želi da on ponovo ide u zatvor. U medijskim se izvješćima ranije spominjalo da je Geimer, uz posredovanje odvjetnika, primila financijsku naknadu od Polanskog.

SAD se ne može žaliti na odluku Švicarske, objavilo je ministarstvo pravosuđa u Bernu.

'SAD ne može žaliti na odluku koju je donijela Švicarska. Što se tiče Švicarske, ovaj zahtjev za izručenje je zaključen', izjavio je glasnogovornik ministarstva pravosuđa Philippe Piatti za ABC News.