zrakoplov E-11A

SAD došao do tijela poginulih u padu vojnog aviona u Afganistanu

28.01.2020 u 17:28

Bionic
Reading

SAD je u utorak došao u posjed ostataka poginulih vojnika u padu američkog vojnog zrakoplova u Afganistanu, čiji su se identiteti najprije trebali potvrditi, rekao je američki dužnosnik u utorak

U ponedjeljak je američka vojska rekla da se zrakoplov E-11A srušio u provinciji Gazni, no zanijekana je talibanska tvrdnja da su ga oni srušili.

Ranije u utorak, afganistanske snage i talibanski borci sukobili su se u središnjoj regiji gdje je pao američki zrakoplov, dok je američka vlada pokušala doći do olupine koja se nalazila u području pod talibanskom kontrolom.

Američki obrambeni dužnosnik rekao je da je bilo nekoliko pokušaja da se dođe do tijela poginulih, no da su zbog terena i vremena pokušaji bili otežani.

Službe sigurnosti odmah su poslane na mjesto događaja nakon prijave da se dogodila nesreća u okrugu Deh Jak, no u zasjedi su ih dočekali talibani, Reutersu je rekao Halid Vardak, šef policije u Gazniju.

“Prema našoj informaciji, bila su četiri tijela, dok se još dvije osobe vode kao nestale”, rekao je Vardak.

Glasnogovornik talibana rekao je ranije da će talibani dopustiti spasilačkom timu američke vojske da preuzmu tijela stradalih.

Nesreća se dogodila uslijed pregovora talibana i SAD-a o završetku 18-godišnjeg rata u Afganistanu.

Trump već odavno poziva na okončanje američkog uplitanja u Afganistan, koje je započelo invazijom nakon Al-Kaidina napada pokrenutog iz Afganistana 11. rujna 2001.