STIGLI OKLOPNJACI

SAD donirao HV-u 13 Humveea

14.06.2011 u 17:01

Bionic
Reading

Američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley uručio je u utorak hrvatskom ministru obrane Davoru Božinoviću 13 vojnih vozila HMMWV, poznate kao Humvee na kojima će se hrvatski vojnici obučavati za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama

Donacija američke vlade vrijedna 5,52 milijuna dolara sastoji se od 13 lakooklopnih vozila, pripadajućeg oružja, opreme za održavanje i telekomunikacijskih sredstava.

Hrvatske oružane snage primile su dosad od SAD-a 70 milijuna dolara vojne pomoći, od čega je za ovu godinu predviđeno 20 milijuna. Dio pomoći za 2011. bit će slična isporuka Humveea u proljeće iduće godine.

'Sjedinjene Države ponosne su što su hrvatski saveznik u NATO-u i zahvalne što su u Hrvatskoj našle tako predanog i sposobnog saveznika', rekao je veleposlanik Foley.

Dodao je da Hrvatska, ulaskom u Sjevernoatlantski savez, nije prestala ispunjavati standarde Saveza, nego je učinila sve što je mogla da nastavi i pojačala svoj doprinos.

'To mora uvjeriti članice EU-a da prepoznaju zemlju koja želi postati dio međunarodnih organizacija, koja odgovara na izazove, ispunjava očekivanja i ponaša se i iznad standarda. To je iskustvo saveznika s Hrvatskom u NATO-u', istaknuo je Foley.

Zahvalivši američkoj vladi i Kongresu na donaciji, Božinović je rekao kako će se hrvatski vojnici odsada obučavati na svojim vozilima i u Hrvatskoj, umjesto u Njemačkoj ili na terenu u Afganistanu.

'Ovo je primjer kako modernizacija može ići i u vrijeme krize i zoran je primjer partnerstva sa SAD-om', rekao je Božinović dodavši da se to partnerstvo dokazalo kroz američku potporu ulasku Hrvatske u NATO i EU-u.

Nakon primopredaje u sjedištu MORH-a, Božinović je provozao Foleyja u jednom od Humveea, koje je američka vojska razvila za korištenje po teškim terenima gdje može postići maksimalnu brzinu od 113 kilometara na sat.