PROAMERIČKA PROPAGANDA

SAD će preplaviti društvene mreže lažnim profilima

17.03.2011 u 15:15

Bionic
Reading

Baš kao što je američka sloboda i demokracija na Srednjem istoku nešto potpuno drugačije nego na domaćem terenu, točnije, potpomognuta je nosačima aviona i pametnim bombama, američka vojska radi na softveru koji je kod kuće zapravo ilegalan, no ne i ako se koristi u drugim zemljama. Riječ je o automatskom stvaranju lažnih profila za društvene mreže i blogove, kojima će jedini cilj biti širenje washingtonske propagande

Kalifornijska korporacija Nterpid sklopila je ugovor s američkom vojskom težak 2,74 milijuna dolara da razvije program koji će stvarati lažne profile na stranim blogovima, forumima i stranicama društvenih mreža, a preko kojih će se širiti proamerička propaganda.

Detalji ugovora nadalje kažu da svaki od lažnih identiteta mora imati uvjerljivu pozadinu i povijest potkrijepljenu detaljima. Također, svaki profil mora biti spojen na internet preko virtualnih servera naigled razmještenih po različitim krajevima globusa, ne bi li se sugeriralo da je riječ o različitim ljudima.

Mjesto iz kojeg će se upravljati tim brdom lažnih persona je MacDeill, zračna baza pokraj Tampe u Floridi, gdje se nalazi Zapovjedništvo za specijalne operacije.

Glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američke vojske Bill Speaks kaže da će softverska tehnologija omogućiti komunikaciju na stranim jezicima ne bi li se spriječila ekstremistička antiamerička propaganda izvan granica SAD-a. Jezici koji ih posebno zanimaju su arapski, farsi, urdu i pašto.

Projekt višestrukih osobnosti, kako su ga nazvali u američkoj vojsci, zapravo je dio programa nazvanog Operacija Earnest Voice, a koji je prvi puta razvijen u Iraku ne bi li se doskočilo online aktivnostima Al Kaide. Potom je upotrijebljen diljem Srednjeg istoka, pogotovo u Afganistanu i Pakistanu.

Ideološki i moralni problem je što je lažiranje identiteta strogo kažnjivo djelo u SAD-u, no izvan granica američkih zakona i vrijednosti očito su sva sredstva dopuštena. Američka vojska ima za cilj širenje istine u neprijateljskim sredinama, kako sami kažu, što je, najblaže rečeno, čudesno infantilna teza. Kako god, ima neke tragične istine u tome da američku političku metodologiju i ciljeve još jedino mogu zagovarati nestvarna bića.