KAD NEĆE SILOM...

SAD će plaćati talibanima da promijene stranu

28.10.2009 u 09:17

Bionic
Reading

Američkoj vojsci u Afganistanu bit će omogućeno da plaća talibanskim borcima ako se odreknu nasilja protiv vlade u Kabulu, za što su predviđena sredstva u novom proračunskom zakonu o obrani za 2010. godinu koji bi predsjednik Barack Obama trebao potpisati u srijedu.

Takve su isplate već u širokoj uporabi u Iraku, gdje su pridonijele pacificiranju sunitskih pobunjenika, a u Afganistanu se sada prvi puta stvaraju uvjeti da se i službeno primjeni taj sustav.

Zapovjednički program za hitne odgovore (CERP), osigurava sredstva američkoj vojsci za čišćenje cesta, kopanje bunara i drugu humanitarnu pomoć narodu Iraka i Afganistana, a novi zakon odobrava da se on koristi i za isplate talibanima, kazao je u utorak predsjednik senatskog Odbora za oružane snage Carl Levin.

Prema zakonu, afganistanski borci koji se odreknu nasilja protiv vlade u Kabulu bit će plaćeni za "zaštitu svojih gradova i sela", rekao je Levin. On je naglasio da je sličan program u Iraku pridonio da 90,000 Iračana promijeni stranu i odustane od pobune. Za fond CERP je u fiskalnoj godini 2010., koja je počela 1. listopada, odobreno 1,3 milijarde dolara.