RAT U SIRIJI

SAD, arapske zemlje i Zapad ogorčeni rusko-kineskim vetom

05.02.2012 u 17:59

Bionic
Reading

Veto kojim su Rusija i Kina u Vijeću sigurnosti UN-a spriječile donošenje rezolucije o Siriji izopačen je, rekla je u nedjelju američka državna tajnica Hillary Clinton, Zapad, arapske zemlje i islamske organizacije ogorčeni su, a sirijska oporba veto je nazvala ‘dozvolom za ubijanje’

Rusija i Kina u subotu su u UN-ovu Vijeću sigurnosti stavile veto na rezoluciju kojom se osuđuje krvavo gušenje prosvjeda u Siriji. Ostalih 13 članica glasovalo je za rezoluciju kojom se željelo potaknuti rješenje desetomjesečne represije nad oporbom i prekid nasilja s najmanje 6.000 ubijenih ljudi.

‘Groteskno ja to što se jučer dogodilo u UN-u’, rekla je Clinton novinarima po dolasku u posjet Bugarskoj i najavila ‘Svi ćemo s prijateljima demokratske Sirije diljem svijeta raditi na tome da podržimo mirne, političke planove za promjenu’.

Preostalih 13 članica Vijeća glasovalo je za rezoluciju koja potpuno podržava plan Arapske lige da sirijski predsjednik Bašar al-Asad ovlasti preda svome zamjeniku, vojsku povuče iz gradova i počne prijelaz na demokraciju. Bio je to novi neuspio pokušaj Vijeća sigurnosti da donese rezoluciju o Siriji.

Nacionalno sirijsko vijeće, koje okuplja većinu oporbenih struja, priopćilo je kako je podnošenje veta ‘neodgovorno’ i kako al-Asadovu režimu daje ‘dozvolu da nastavi ubijati’.

Rusija i Kina svoj su postupak opravdale tvrdnjama da bi rezolucija bila zeleno svjetlo za građanski rat, a one zagovaraju traženje mirnog rješenja krize kako bi se sirijski narod poštedio novih nevolja i žrtava.

Arapska liga je nakon rusko-kineske blokade objavila da neće prestati ulagati truda da razriješi krizu, a njezin glavni tajnik Nabil Elarabi rekao je da veto ‘ne negira činjenicu da postoji jasna potpora rezolucijama Arapske lige’.

Maroko, jedina trenutačna arapska članica Vijeća sigurnosti, izrazio je ‘veliko žaljenje i razočarenje’, piše Reuters.
Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je upozorio da veto znači kako ‘logika Hladnog rata još živi’, jer ‘Rusija i Kina nisu glasovale tako (kako su glasovale) zato što su razmotrile činjenice, već zato da glasuju protiv Zapada’, piše AFP.

Organizacija islamske suradnje (OIC) koja okuplja 57 članica, a među njima je i Sirija, izrazila je ‘duboko žaljenje zbog neprihvaćanja rezolucije’ i upozorila na prijetnju pogoršanja krize i mogućnost ‘građanskog rata’.

Muslimansko bratstvo, glavna oporbena snaga u jordanskom kraljevstvu, pozvalo je na bojkot ruskih i kineskih proizvoda.

Tuniski premijer Hamadi Džebali pozvao je sve zemlje da protjeraju sirijske veleposlanike.

Brojni Sirijci u dijaspori napali su veleposlanstva matične zemlje dijelom svijeta tijekom vikenda, primjerice u Kairu, Kuvajtu, Ateni, Londonu, Berlinu i Canberri u Australiji.

I katarski premijer Hamed ben Džasem al-Tani drži da rusko-kineski veto ‘daje (sirijskome predsjedniku) pravo da ubija’ narod.

Prije samog glasovanja na dramatičnost stanja u Siriji upozorio je američki predsjednik Barack Obama rekavši da je sirijska vlast ‘ubila stotine sirijskih građana, među njima žene i djecu u gradu Homsu koji je bombardirala’, piše Reuters.

Francuski ministar obrane Gerard Longuet misli da je Rusija uspjela blokirati ovaj put i ‘može (blokirati) 15 dana, dva mjeseca, no ne može beskonačno’. Upozorio je da rusko javno mnijenje neće prihvatiti da vrh ruske države ‘podržava krvoločnog tiranina’ al-Asada.

Netom nakon sastanka Vijeća sigurnosti u subotu po njujorškom vremenu, rusko-kineski veto osudili su glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, Europska unija, Sjedinjene Države i pojedinačno neke europske zemlje.