knjige s 377.635 potpisa

Saboru predani potpisi za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije

20.06.2018 u 19:28

Bionic
Reading

Predstavnici građanske inicijative 'Istina o Istanbulskoj' predali su u srijedu Hrvatskome saboru knjige s 377.635 potpisa hrvatskih birača za raspisivanje referenduma o otkazivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Zahtjev za raspisivanje referenduma predali su tajniku Hrvatskoga sabora Davoru Orloviću i Povjerenstvu za preuzimanje knjiga s potpisima za raspisivanje referenduma.

Kristina Pavlović iz Građanske inicijative "Istina o Istanbulskoj" rekla je da su, unatoč mnogim opstrukcijama tijekom prikupljanja potpisa, uspjeli prebrodili sve prepreke te kako na jesen očekuju raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije.

"Bez obzira na to kako referendum prošao, mi smo napravili jednu veliku stvar, velikim brojem potpisa pokazali smo da smo senzibilizirali hrvatske građane za temu Istanbulske konvencije i temu rodne ideologije", rekla je Pavlović.

Na kritike o tome da rodna ideologija ne postoji odgovorila je kako najnoviji dopis ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, u kojemu od ravnatelja škola traži da se na adekvatan način odnose prema djeci koja su promijenila spol ili koja mogu odabrati sama svoj rodni identitet, pokazuje da su bili u pravu i da se rodna ideologija želi uvesti u Hrvatsku.

Nada se da će senzibiliziranjem Hrvatske za tu temu otežati uvođenje rodne ideologije koja se krije u Istanbulskoj konvenciji.

  • +19
Istina o Istanbulskoj predala potpise za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

Istaknula je kako su postigli uspjeh i olakšali posao svim budućim referendumskim inicijativama s obzirom na to da je rješenjem Ustavnog suda jasno naznačeno da lokalni dužnosnici ne mogu odlučivati o tome što je ustavno a što nije, te da nijedna referendumska inicijativa ne treba plaćati ili od lokalnih vlasti tražiti dozvole za prikupljanje potpisa.

"Niti jedna referendumska inicijativa neće trebati tražiti više dozvole, niti će trebati plaćati. Jako puno novca smo i mi i sve druge inicijative potrošili na plaćanje javnih površina", rekla je Pavlović.

Na novinarski upit zašto im je toliko vremena trebalo da potpise donesu u Sabor, odgovorila je kako je za prikupljanje i dostavu knjižica iz svih dijelova Hrvatske i prebrojavanje potpisa trebalo određeno vrijeme.

U inicijativi opovrgavaju da su se potpisi prikupljali nakon isteka zakonskog roka.

Umirovljeni hrvatski general Željko Sačić pohvalio je gradonačelnika Splita jer je dopustio prikupljanje potpisa te je kritizirao gradonačelnika Rijeke, koji je to zabranio.

Današnju odluku saborskog Odbora za Ustav, koji je pozvao Vladu da provjeri broj vjerodostojnih potpisa za referendumsku inicijativu "Narod odlučuje" za promjenu izbornoga zakonodavstva, Sačić je nazvao sramotnom i ispod razine demokratičnosti.

Istaknuo je kako poučava građane da ni u kojem slučaju ne pristaju ni na kakve ankete, prisile ni davanja izjava o tome jesu li dali potpis. Dodao je da bi takve provjere bile protuzakonite i protuustavne te da se ne boje zakonite provjere potpisa, nego eventualnih opstrukcija.

Povorka od stotinjak volontera i koordinatora inicijative "Istina o Istanbulskoj" iz svih dijelova Hrvatske, uz domoljubne pjesme i tamburaše, sa zastavama je stigla Gornjim gradom od kule Lotrščaka do Sabora.

Nakratko su se zaustavili na Markovu trgu, gdje se volonterima pridružili i saborski zastupnici Hrvoje Zekanović (Hrast) i Željko Glasnović (NZ) te predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić.