AKCIJA DRŽAVNOG INSPEKTORATA

Saborski službenici sele iz WC-a

03.02.2010 u 13:49

Bionic
Reading

Saboru je naloženo da u roku od 40 dana za petoricu djelatnika kojima je zadatak dijeliti materijale zastupnicima, prebrojavati elektroničke glasove i slično pronađe novu prostoriju za rad jer je ova premalena, a nema ni garderobu, otkriva Večernji list

Neljudski uvjeti rada za petoricu saborskih službenika kojima je zadatak dijeliti materijale zastupnicima, prebrojavati elektroničke glasove i slično, za 40 dana trebali bi postati tek ružan san koji su živjeli pune četiri godine.

Toliki je, naime, rok koji je Državni inspektorat nakon što je obavio pregled sobička od ni deset četvornih metara, nekadašnjeg zahoda na galeriji bivšega Županijskog doma, u kojem su službenici boravili, dao Saboru da za svoju petoricu djelatnika pronađe novu prostoriju za rad. Ili da staru prilagode jer je, kažu u Inspektoratu, premalena za petoricu djelatnika, a nema ni garderobu.

'Uvjeti u kojima mi radimo nisu ljudski. Po Pravilniku o zaštiti na radu trebao bi svatko od nas imati dva četvorna metra prostora, i to bez ikakva namještaja. I deset kubičnih metara zraka, a nemamo ni dva. Što je još gore, jedini prozor koji postoji u tom bivšem zahodu propušta zrak tako da se zimi smrzavamo, a svaki nas dan užasno boli glava. Da ne govorimo o tome kako u sobici nema zraka. A ponekad se osjeća i miris fekalija', prije nekoliko su se mjeseci jadali ogorčeni službenici novinarima Večernjeg lista.

Sami službenici nekoliko su puta od tajnika Sabora u zadnjih četiri godine, koliko traje njihova agonija, tražili pomoć, ali je nisu dobili.

Konačno, obratili su se Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika RH koji je u Sabor poslao inspekciju.