AFERA 'NADZOR'

Saborski odbor kreće u saslušavanje policije i OTC-a

29.10.2012 u 18:39

Bionic
Reading

Nakon trosatne sjednice saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zaključio je da će pokrenuti temeljitu istragu povodom afere 'nadzor', koja će uključivati i saslušanja nadležnih službi. Koliko će trajati istraga, nije poznato, s obzirom na to da je, čini se, saborskom odboru cilj temeljito sve istražiti

'Raspravili smo o izvješćima i zaključili smo da ćemo razgovarati sa svim čelnicima ovih institucija, od Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, OTC-a i Ravnateljstva policije. Nakon tih razgovora izvršit ćemo i neposredan nadzor', kazao je novinarima predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman nakon sjednice tog tijela, koja je, kako doznajemo, prošla i u povišenim tonovima.

Svoj rad koji uključuje i saslušanja odbor će, potvrdio je Tuđman, nastaviti već sutra, a moguće je i da će nakon saslušanja i neposrednog nadzora biti još posla.

Naime, s obzirom na to da je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić dao naslutiti da je akcija izlista telefonskih razgovora koordinirana s DORH-om, novinare je zanimalo i hoće li na razgovor biti pozvan glavni državni odvjetnik Mladen Bajić

'Nakon ovih uvodnih razgovora odbor će napraviti daljnji plan rada pa ćemo vidjeti kako se sve odvijati', kazao je Tuđman.

Nije mogao prognozirati koliko bi dugo mogao potrajati rad odbora.

'Stav odbora je da mi moramo sagledati cjelokupnu situaciju, zakonsku regulativu i sve ostalo. Postupak je sada otvoren, ali nismo govorili o rokovima nego o tome da cijeli postupak treba temeljito provesti', kazao je Tuđman


Podsjetimo, početkom prošlog tjedna mediji su objavili da su na zahtjev za izliste telefonskih poziva nezakonito dopisivani brojevi nekih čelnika SOA-e i Agrokora, nakon čega je uslijedila i izvanredna press konferencija predsjednika Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića na kojoj su javnost obavijestili o smjeni šefa Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Petra Miševića.

Nakon gotovo cjelotjednog političkog, ali i medijskog prepucavanja, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman sazvao je sjednicu tog tijela, ali i zatražio očitovanje nadležnih tijela kako bi se doznalo je li došlo do zlouporabe mjera tajnog prikupljanja podataka.

Odboru su dostavljena očitovanja Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Operativno-tehničkog centra te Ministarstva unutarnjih poslova, no s obzirom na to da su ti izvještaji označeni oznakom 'vrlo tajno', članovi odbora o njima ne mogu govoriti javno.