SDP SRUŠIO KVORUM

Saborska repriza: Pernar se naljutio i - otišao

27.01.2017 u 12:44

Bionic
Reading

Tjedan dana nakon dramatičnih događaja u Sabornici o postupanju tada predsjedavajućeg Željka Reinera i saborske straže raspravljao je saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav, no nikakva odluka nije donesena jer je SDP srušio kvorum

Saborski Odbor za Ustav na dnevnom redu je imao nekoliko zahtjeva za tumačenje Poslovnika - Branimira Bunjca koji se požalio zbog Reinerovih opomena za udaljavanje o tome, a naknadno i zbog oduzimanja mobitela od strane straže, te Ivana Vilibora Sinčića koji je podnio prigovor zbog udaljenja sa sjednice.

'Željko Reiner prekruto vodi sjednice i mora se malo primiriti', poručio je na sjednici odbora SDP-ov Tomislav Saucha.

Govoreći o oduzimanju mobitela Branimiru Bunjcu, Saucha je kazao da je to bila nespretna reakcija straže koja je htjela najbolje kako je znala udovoljiti nalogu predsjedavajućeg, odnosno Željka Reinera.

'To je u petak izgledalo grozno, kao neka talačka situacija. Sinčićev krimen je jedino što se našao na putu', kazao je Saucha.

Ivan Vilibor Sinčić poručio je pak kako bi se straža trebala ispričati zbog oduzimanja mobitela Bunjcu. Složio se da se zastupnici trebaju držati teme, no smatra da se treba raspraviti što to znači držati se teme tijekom rasprave. 'Ne može se nekome nakon trideset seknudi govorenja van teme odmah slati upozorenja, neka govori  minutu-minutu i pol', kazao je Sinčić.

'Straži nema što pasti na pamet oduzimati mobitel', kazao je SDP-ov Orsat Miljenić.

'Ovo je prekoračenje ovlasti i gotovo kazneno djelo', kazao je Miljenić. Kad je riječ o izbacivanju Pernara, Miljenić je poručio da je pretjerano 'ići represivno i izbacivati nekoga' te da izbacivanje dolazi u obzir jedino 'ako netko fizički ometa sjednice'.

Sinčićevo izbacivanje iz sabornice, složili su se gotovo svi, bilo je nespretno i on je bio kolateralna žrtva. Što se tiče Pernara, SDP i HDZ složili su se da se on mora držati poslovnika, a Saucha misli da je Pernara isprovocirao Reiner, no s njim se nije složila HDZ-ova Marija Jelkovac.

'Pernar je provocirao od početka dana. Od dobacivanja, do jedenja jabuke. On neprestano krši poslovnik i misli da može proći bez reakcije', rekla je Jelkovac.

Branimir Bunjac kazao je kako se Pernaru oduzima riječ jer se nekome ne sviđa što govori. 'I Marasa se taj dan deset puta prekinulo, no nije izbačen', rekao je Bunjac.

Da nije u redu što se Bunjcu oduzeo mobitel smatra i HDZ-ov Branko Bačić, no on je predložio da o postupanju straže u tom slučaju raspravi Predsjedništvo Sabora te da ono upozori stražu kako treba postupati.

Na sjednici Odbora za Ustav, iako nije član, pojavio se i Ivan Pernar. 'Praksa u kojoj se zastupnicima oduzima mobitel je nedopustiva. To je kao da ja predsjedniku odbora Podolnjaku dođem i uzmem mobitel. Straža, oni su osoblje i to je kao da kuharica dođe i uzme mobitel', kazao je Pernar i poručio da se straža mora ispričati.

'Zasmetalo me što stražu uspoređujete s osobljem, kao da su oni manje vrijedni. To je bilo baš ružno jer mislim da smo svi ravni. Nemojmo sada raditi ljudsku distinkciju između zastupnika te straže i čistačice', kazao je Saucha, nakon čega je Pernar napustio sjednicu.

S obzirom da dio oko oduzimanja mobitela Bunjac nije na vrijeme stavio u svoj zahtjev, krenulo se na glasanje samo oko prvog dijela njegovog zahtjeva u kojem on smatra da je Reiner prekršio poslovnik kada je zastupnike tijekom prošlog petka cijelo vrijeme prekidao zbog udaljavanja od teme.

SDP-ov Arsen Bauk predložio je da odbor zaključi da Reiner je prekršio poslovnik. 'Smatram da je kolega Bunjac u pravu i da odbor treba donijeti takvo mišljenje i ne prihvaćam stav da svaki predsjedavajući ima svoj način vođenja sjednice i diskrecijsko pravo da je vodi kako hoće', rekao je Bauk.

Predloženi SDP-ov zaključak nije dobio dovoljno glasova, nakon čega su SDP-ovoci napustili sjednicu. Time su srušili kvorum i onemogućili daljnje vođenje sjednice.