fimi media

Saborska oporba zadovoljna presudom HDZ-u, Bačić kaže kako stranka nije koruptivna

13.10.2021 u 17:27

Bionic
Reading

Saborska oporba u srijedu je izrazila zadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda koji je djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne.

Urša Raukar (ZLB) ustvrdila je kako je to presuda po kojoj je jasno da je HDZ najodgovorniji za korupciju u Hrvatskoj.

To je jedna lijepa vijest, dodala je Katarina Peović (RF), na koncu saborske rasprave o službenom prijedlogu predsjednika države da se za predsjednika Vrhovnog suda izabere Radovan Dobronić.

 "Vrhovni sud nije donio odluku da je HDZ koruptivna stranka, niti kriminalna organizacija", naglasio je Branko Bačić (HDZ), nakon što je oporba i u raspravi o zakonskom prijedlogu o institucionalnom okviru za korištenje fondova EU nastavila problematizirati što je Vrhovni sud djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media. HDZ će zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

 "Vrhovni je sud donio presudu da je HDZ kriv zbog odgovornosti odgovorene osobe u toj stranci, a ne zbog HDZ-a, njenih članova i dužnosnika", rekao je Bačić. 

Bauk HDZ-ovim zastupnicima: Ne brinite se!

 Arsen Bauk (SDP) pak kolegama iz HDZ-a poručuje da se, unatoč pravomoćnosti presude, ne brinu.

 „Ustavni sud vas nikad nije iznevjerio, pa neće ni sada. Ako je mogao za zakon o sudovima reći da je ustavan može i vašu presudu srušiti, kao da bi im bilo prvi put, onda će sve ući u zastaru i kako ono bude 'pojeo vuk magare'“, ustvrdio je Bauk.

 Dodao je kako je HDZ uvijek bio pripremljen na sve, pa je vjerojatno i na današnju presudu. „Ništa vas nije iznenadilo, pa ni ovo, je l' se slažete“, upitao je Bauk HDZ-ove zastupnike.

 Hrvoje Zekanović (HS) upozorava, pak, da trenutno vladajući, koalicija HDZ/SDSS-a, bira predsjednika Vrhovnog suda koji će, kaže,  „doslovno sutra“ potpisati pravomoćnu presudu HDZ-u. „I to je sukob interesa, netko bira nekoga, odnosno odlučuje o njegovu izboru“, kazao je Zekanović.

 Pravomoćnom presudom Vrhovni je sud bivšem premijeru Ivi Sanaderu smanjio kaznu zatvora sa osam na sedam godina, a morat će vratiti i 14,9 milijuna kuna nesrazmjera između imovine i zakonskih primanja, što je 1, 25 milijuna kuna manje nego po prvostupanjskoj presudi zagrebačkog Županijskog suda.

 "Zna li itko ovdje Ivu Sanadera, je li s njim popio kavu, je li mu bio predsjednik stranke", ironizirao je u Saboru Miro Bulj (Most), podsjećajući na vrijeme moći bivšeg premijera i na sukobe koje je tada imao s njim. Ja sam ga napadao, rekao mu da će mu doći kraj, naveo je Bulj.